Christen in Eritrea

Er zijn kerken in Eritrea. De Eritrese Orthodoxe Kerk, de Rooms-Katholieke kerk en de Lutherse kerk zijn toegestaan. Waarom er dan toch sprake is van christenvervolging? De kerken die er zijn, staan onder streng toezicht en worden nauwlettend in de gaten gehouden.

Baptisten, evangelische christenen en anderen die buiten de toegestane denominaties samenkomen, worden daarvoor gestraft. Zo zat Paul tien jaar in de gevangenis onder erbarmelijke omstandigheden. Er worden christenen vastgehouden in zeecontainers, die in het Eritrese klimaat ondraaglijk heet worden van binnen. 

Waarom worden christenen in Eritrea vervolgd?

Dictatoriale achterdocht is een van de aanjagers van christenvervolging in Eritrea. President Isaias Afwerki is aan de macht sinds Eritrea in 1993 onafhankelijk werd. Hij is een dictator die met harde hand regeert: Eritrea wordt ook wel eens het Noord-Korea van Afrika genoemd. Het wordt vergeleken met andere gesloten regimes, zoals Iran en Turkmenistan. ‘Eritrea wordt geregeerd door één man. Het sentiment dat heerst onder hem en de hoogste leiders van het land is dat kerken, in het bijzonder de orthodoxe en protestantse kerken, een obstakel zijn in het vormen van een nieuwe, nationale identiteit’, legt een landenexpert uit. ‘Ook ligt de affiniteit die Afwerki heeft met het communisme ten grondslag aan de grote hekel die hij heeft aan religieuze groeperingen.’ 

Vervolgd worden en vervolger zijn

De situatie voor christenen in Eritrea wordt extra gecompliceerd, doordat vervolging soms ook vanuit de kerk zelf komt. Kerkelijke superioriteit wordt die aanjager van vervolging genoemd. De Eritrese orthodoxe kerk is de oudste christelijke gemeenschap in Eritrea en is mag kerkdiensten houden en activiteiten organiseren. Waar deze traditionele gemeenschap moeite mee heeft, is de groei van andere christelijke groepen, zoals de Pinksterbeweging en huisgemeentes. Waar de Eritrese orthodoxe kerk probeert die groei in te dammen, ondervindt deze gemeenschap zelf ook weer vervolging vanuit de dictatoriale paranoia van president Afwerki en vanuit islamitische onderdrukking. Christenen met een moslimachtergrond en christenen die een van de toegestane denominaties verlaten om zich bij een huiskerk aan te sluiten, worden het zwaarst vervolgd.  

Video: Helen Berhane

Helen Berhane zat ruim twee jaar gevangen in een zeecontainer in Eritrea. Ze werd gemarteld omdat ze medegevangenen bemoedigde met Bijbelteksten. De bewakers wilden de Waarheid die zij kende letterlijk uit haar lichaam slaan. Helen liet hen begaan en bleef trouw aan haar geloof. In die tijd van gevangenschap leerde ze God danken onder alle omstandigheden. 

Hoe is het leven voor christenen in Eritrea?

Elk aspect van het leven in Eritrea wordt gecontroleerd. Christenen worden aangemerkt als niet-vaderlandslievend. Alles wat gelovigen doen, wordt gezien als een bedreiging voor de nationale veiligheid en als een daad van verzet. Eritrese veiligheidsdiensten vallen regelmatig samenkomsten van huiskerken binnen. Heb je er wel eens over nagedacht wat het betekent om in zo´n vijandige omgeving je christelijk geloof handen en voeten te geven? Ouders die hun kinderen een christelijke opvoeding proberen te geven, worstelen daar erg mee. Het gebeurt dat ouders die met hun kinderen Bijbel lezen en bidden geen juridische bescherming krijgen, gearresteerd of zelfs gemarteld worden.

Sowieso kunnen christenen zomaar, zonder enige vorm van proces, achter de tralies belanden. Wie vrij komt, vaak na een lange gevangenisstraf, moet zijn christelijk geloof officieel afzweren en zich wekelijks of maandelijks melden bij de lokale politie. Jongeren worden vaak naar militaire trainingskampen gestuurd, waarbij ze waarden worden bijgebracht die rechtstreeks indruisen tegen het christelijk geloof.  

Wat doet Open Doors?

Open Doors helpt de kerk in Eritrea al sinds de jaren ’90, toen president Isaias Afwerki aan de macht kwam. De visie van Open Doors is om een sterke kerk in Eritrea te formeren, waarin gelovigen naar elkaar omzien. Om dat te bereiken, verzorgt Open Doors onder meer:   

  • trainingen om christenen voor te bereiden op vervolging en staande te blijven als vervolging hen treft.  
  • initiatieven die de economische situatie van christenen verbeteren 
  • discipelschapstrainingen om het geloof van Eritrese christenen te versterken.  
Kaart van Eritrea

Mate van vervolging

Extreem
Geweld 77%
Persoonlijk leven 87%
Familieverband 89%
Gemeenschapsleven 93%
Publieke ruimte 95%
Kerkelijk leven 94%

Soorten vervolging

  • overheidswantrouwen 
  • kerkelijke superioriteit 
  • georganiseerde misdaad

Over Eritrea

Regio
Afrika

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
1.709.000 (46,6%)

Regering
Presidentiële Republiek

Leider
President Isaias Afwerki

10 jaar onschuldig in de gevangenis

Paul zat gevangen om zijn geloof in Eritrea. Om vrij te komen, hoefde hij maar één ding te doen: zijn christelijk geloof afzweren. Hij deed het niet. 

Bid voor Eritrea

Jouw gebed komt overal. Ook waar christenen gevangen zitten in zeecontainers in Eritrea.  

  • Bid voor gelovigen die onder verschrikkelijke omstandigheden worden vastgehouden. Officiële cijfers zijn er niet, maar vermoedelijk zitten er ongeveer duizend christenen gevangen, de meesten zonder enige vorm van proces.
  • Bid om eenheid onder christenen in Eritrea. Waar vervolging velen al zo hard treft, is het allerbelangrijkste dat christenen naar elkaar omzien, elkaar bemoedigen en steunen.
  • Bid voor het hart van president Afwerki, die al zo lang de Eritrese bevolking zwaar onderdrukt. God is bij machte mensenlevens radicaal te veranderen, bij Hem is niets onmogelijk. Bid dat Hij het hart van de president aanraakt met Zijn liefde.   

Nieuws uit Eritrea

St. George's Episcopal Church in Asmara, Eritrea 25 januari 2024

Eritrese christenen opgepakt na verjaardag baby

Het verjaardagsfeestje van een christelijk baby’tje is de Eritrese autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten. Dertig volwassenen en een onbekend aantal kinderen zijn gearresteerd, omdat ze de eerste verjaardag van een eerstgeborene in een christelijk gezin vierden. Het ingrijpen vond afgelopen zaterdag plaats in de Eritrese hoofdstad Asmara, meldden bronnen aan Open Doors. “Ongelovigen werden door de politie naar huis gestuurd”, zei een van hen. De christelijke aanwezigen bij de […]

Lees meer
Dominee Gebremeskel en dominee Nayzgi uit Eritrea 8 augustus 2023

Eritrea laat dertien christenen vrij

Het regime in Eritrea heeft onverwachts dertien christenen vrijgelaten. Zij hadden ruim tien jaar in de Eritrese gevangenis gezeten. De christelijke organisatie The Voice of the Martyrs, die het bericht wereldkundig maakte, reageert opgetogen op de onverwachte vrijlating. “Onze gebeden zijn verhoord”, aldus VOM-voorzitter Todd Nettleton in een persbericht. Hij had op 22 juli een gebedsverzoek gemaild om te bidden voor twee christelijke predikanten die al 7.000 dagen (ongeveer 19 […]

Lees meer
23 maart 2021

Eritrese christenen onder vuur

De overheid in Eritrea heeft in de afgelopen maand tientallen christenen gearresteerd. Op 18 maart werden opnieuw zeven christenen opgepakt. Twee dagen daarvoor pakten de autoriteiten in de stad Assab in het oosten van het land ook al acht gelovigen op. Het is onduidelijk op grond waarvan ze werden gearresteerd. Het zou gaan om zeven vrouwen en een man. In de hoofdstad Asmara werden op 13 maart al 21 christenen uit de wijk Mai Chehot meegenomen en vastgezet.   De golf van arrestaties kan duiden op een hernieuwde […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven