Zonnig Sri Lanka wordt eiland van tranen


Reisgidsenuitgever Lonely Planet riep Sri Lanka uit tot de nummer 1 vakantiebestemming van 2019. Vorig jaar bezochten ruim twee miljoen toeristen het eiland, onder wie duizenden Nederlanders. Totaal onverwacht pleegden zelfmoordterroristen op Paaszondag aanslagen op kerken en hotels, waarbij ruim meer dan 300 mensen omkwamen.

Hoe zit het met christenvervolging op Sri Lanka?
Christenen ervaren vooral vervolging door radicale boeddhistische monniken en dorpsgenoten. Ze worden op allerlei manieren gediscrimineerd en soms zelfs aangevallen. Moslims zijn ook een minderheidsgroep in het land. Zij worden op Sri Lanka zelfs zwaarder vervolgd dan christenen.

Waarom kwamen de aanslagen dan uit de islamitische hoek?
Een onderzoeker van Open Doors: “De onderdrukking van de islamitische minderheid zorgde ervoor dat splintergroeperingen radicaliseerden. Tientallen Sri Lankaanse burgers gaven gehoor aan de oproep van Islamitische Staat (IS) om in Syrië te gaan vechten. Zij die terugkeerden vormden mogelijk de kerngroep van de aanvallen met Pasen.”

Hoe gaat het nu met de kerk?
Onze Sri Lankaanse broers en zussen zitten middenin het verwerkingsproces. Veldwerker Liyoni* licht toe: “De tragische gebeurtenissen van Paaszondag haalden oude wonden open. Mensen dragen littekens mee van de bijna dertig jaar durende burgeroorlog. In die tijd leefden ze constant in angst. Bid alstublieft voor hen. Velen hebben op Paaszondag een bekende, een familielid of een vriend verloren.”

Wat doet Open Doors in Sri Lanka?
Veldwerkers bezoeken getroffen christenen om naar hen te luisteren en met hen te bidden. Open Doors geeft seminars die christenen voorbereiden op vervolging. Ook bieden we discipelschaps- en leiderschapstrainingen en distribueren we Bijbels en christelijke boeken.

Hoe kunt u helpen?
Veldwerker Sunil* uit Sri Lanka legt uit: “We brengen de praktische noden van getroffen christenen in kaart. Op dit moment is de grootste nood: gebed. Niet-christenen gebruiken deze situatie om te kunnen vragen: ‘Waar was jullie God toen dit gebeurde’? Bid dat christenen door deze gebeurtenissen het geloof niet loslaten maar dat hun geloof juist sterker wordt.”

* In dit artikel is gebruik gemaakt van schuilnamen. Om veiligheidsredenen worden de echte namen niet vermeld. 

WAT KAN IK NOG MEER DOEN?