Voedsel, onderwijs en Gods Woord bouwen Syrië weer op


In de puinhopen van de oorlog wordt hard gewerkt om het land weer op te bouwen. Met hulp van Open Doors zijn er nu zestien Centers of Hope waar mensen terecht kunnen voor hulp. Hoe gaat het daar?

Na acht jaar burgeroorlog is het vandaag de dag een uitdaging om de stad Aleppo te bereiken. Sommige dorpen zijn compleet met de grond gelijk gemaakt, andere dorpen zijn verlaten, op een handjevol militairen na die de omgeving in de gaten houden.

Uitdelen voedsel
Een team van Open Doors ging onlangs naar Aleppo. Pastor Abdallah laat hen een bijgebouw van zijn kerk zien. Het is er donker, zoals op zoveel plekken in Aleppo vanwege uitvallende elektriciteit. “Hier delen we voedselpakketten uit”, legt de pastor uit. Zes dagen in de week wordt er voedsel uitgedeeld. “Per dag nodigen we tussen de 150 en 200 mensen uit”, zegt pastor Abdallah.

Drastische stijging huur
De pastor benadrukt dat het nog altijd noodzakelijk is om voedsel uit te delen, ook al is het nu veilig in Aleppo. “De prijzen van levensmiddelen zijn drastisch gestegen, evenals de huurprijs van huizen.”

Terwijl pastor Abdallah praat, haalt een oudere dame een voedselpakket op. De vrouw vertelt: “Mijn echtgenoot is ziek en kan niet werken. Het voedselpakket is heel welkom. We zijn ons huis in een dorp kwijtgeraakt en moeten nu hier in Aleppo voor veel geld een huis huren.”

Torenhoge uitgaven
Een man op leeftijd komt ook binnen met zijn blinde zoon. De vader verloor zijn vrouw tijdens beschietingen, een van zijn zoons werd ontvoerd en is nog altijd vermist. “Onze uitgaven zijn torenhoog”, zegt vader Abdel. “Mijn salaris is laag en er is niemand anders in ons gezin die kan werken. Van dit voedselpakket kunnen we een maand eten.”

Hulp door Open Doors
Sinds het begin van de oorlog heeft Open Doors talloze vluchtelingen van voedselpakketten voorzien. In de hoogtijdagen werden meer dan 17.000 gezinnen maandelijks voorzien van noodzakelijke levensmiddelen. Op dit moment ligt de focus op het verspreiden van voedsel onder weduwen, gezinnen zonder kostwinner, ouderen en eenzamen en gezinnen met chronisch zieken.

Traumaverwerking
Pastor Abdallah wandelt intussen naar het kerkgebouw. Er klinkt gezang van kinderen. “Drie keer per week kunnen kinderen hier terecht. Zij zijn het zwaarst getroffen door de oorlog. We bieden jonge kinderen psychologische hulp om hen te helpen oorlogstrauma’s te verwerken.”

Al drie jaar worden er ook voor jongeren bijeenkomsten gehouden. “Door de gruwelijke oorlog hebben we veel geweld gezien. Door elkaar te ontmoeten, leren we weer wat liefde is en worden we gevuld met liefde voor elkaar, onze stad en ons land”, zegt Toni, een twintiger.

Bijdragen aan verandering
Naast de activiteiten die op deze dag plaatsvinden, zijn er in Centers of Hope programma’s specifiek voor vrouwen, mannen en stellen. Van basiscursus christelijk geloof tot marriage course, voedselverspreiding en traumazorg. Eind 2020 moeten er zestig Centers of Hope zijn door heel Syrië.

“Met heel mijn hart dank ik iedereen die dit project mogelijk maakt”, zegt pastor Abdallah. “We hebben uw steun nog steeds nodig, er zijn mensen nodig die naast ons blijven staan. We hopen dat alles wat we doen bijdraagt aan verandering in Syrië.”

Ook meehelpen met de wederopbouw van Syrië? Geef voor het project van Open Doors.