
Syrië bevindt zich in een turbulente tijd. Na meer dan vijftien jaar burgeroorlog en een nog veel langer dictatoriaal bewind viel in december 2024 het regime van president Bashir al-Assad. Dat lijkt goed nieuws, maar brengt ook onzekerheid met zich, bijvoorbeeld voor christenen. Want wie staat er in dit machtsvacuüm op om het land te leiden? Hoe gaat nieuw leiderschap om met minderheden, waaronder christenen?
Waarom worden christenen in Syrië vervolgd?
Syrië heeft een grote christelijke gemeenschap die al eeuwenlang in het land aanwezig is. Onder bewind van president Bashar al-Assad genoten zij relatief veel vrijheid. Tot buitenlandse jihadistische strijders, onder wie terroristen van Islamitische Staat (IS), in Syrië steeds meer voet aan de grond kregen. Zij hielden een klopjacht op christenen. In regio’s waar zij het voor het zeggen hebben, werden kerkleiders lastiggevallen en ontvoerd, christenen aangevallen en kerken gesloopt of in gebruik genomen voor islamitische doeleinden.
Laatste ontwikkelingen
Goed om te weten: om de Ranglijst Christenvervolging in januari te publiceren, valt de onderzoeksperiode om de lijst samen te stellen van 1 oktober tot 30 september. Dat betekent dat ontwikkelingen na die datum niet worden meegenomen. De val van het regime van Assad in december 2024 en de gevolgen daarvan zijn dus niet verwerkt in de nieuwste Ranglijst Christenvervolging. Syrië daalt zes plekken op de lijst, maar dat betekende sowieso al niet dat de situatie er beter op geworden is. De realiteit is dat andere landen sneller zijn gestegen en Syrië voorbij zijn gegaan.
Christenen op de vlucht
Talloze Syriërs, onder wie veel christenen, sloegen op de vlucht voor de gruwelijkheden die jihadistische groeperingen aanrichten. Het aantal christenen is de afgelopen jaren gedaald van 1,8 miljoen tot naar schatting minder dan 600.000. De christenen die er nog zijn, doen hun uiterste best te overleven. Een hevige aardbeving in 2023 zette het land opnieuw op z’n kop. Mensen verloren hun huizen en raakten geliefden kwijt door het natuurgeweld. In vele opzichten is Syrië nu beland in een fase van wederopbouw.
Hoe is het leven voor christenen in Syrië?
De mate van vervolging in Syrië is afhankelijk van de regio. Er zijn gebieden waar het christendom wordt getolereerd. Wel worden evangelische christenen hier gezien als ‘westers georiënteerd’ en ‘bekerend’. Zij zouden daarom een bedreiging vormen voor de sociale stabiliteit van het land. Als gevolg van deze gedachte, worden ze goed in de gaten gehouden en in sommige gevallen onderdrukt. Hierdoor is het moeilijker voor mannen, die vaak kostwinner in het gezin zijn, om aan een baan te komen. Als gevolg hiervan krijgen niet alle kinderen goed onderwijs. Veel christelijke jongeren zien weinig hoop voor hun toekomst.
Moslims die zich bekeren tot het christendom krijgen te maken met de meeste tegenstand. Bekering wordt door de islamitische familie en gemeenschap als grote schande gezien. Als familieleden erachter komen, kunnen bekeerlingen worden verdreven uit hun woonplaats. Vrouwen kunnen worden verplicht om te scheiden, hiermee verliezen ze de voogdij over hun kinderen.
“Christenen zijn bang en dat is normaal tijdens zo’n overgangsfase. De oorlog heeft een verwoestende impact gehad op de christelijke aanwezigheid hier. We zijn terecht bezorgd over de toekomst. Maar wat niet normaal is, is opgeven, niet werken aan het versterken van onze christelijke aanwezigheid en het overlaten van beslissingen aan anderen. We moeten niet alleen politiek actief zijn, maar ook productief, om een levend onderdeel van deze natie te zijn. Onze rol is hier van vitaal belang, en onze aanwezigheid ook.”
Bisschop Boutros uit Aleppo

Mate van vervolging
Soorten vervolging
- islamitische onderdrukking
- overheidswantrouwen
- tribale vijandigheid
- georganiseerde misdaad
Over Syrië
Regio
Midden-Oosten
Hoofdreligie
Islam
Christelijke bevolking
579.000 (2,8%)
Leider
President Bashar al-Assad (tot aan de val van de regering in december 2024)
Doneer nu
Help vandaag nog
Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.
Bid voor Syrië
Je broers en zussen in Syrië hebben je gebed hard nodig. Velen hebben door vijftien jaar burgeroorlog en een nog veel langer dictatoriaal bewind geen idee meer hoe een ‘normaal leven’ eruitziet. Vooral jongeren zien geen hoop meer voor de toekomst. Bid voor hen!
- Bid om kracht en bescherming voor de christenen in Syrië. Ze zijn onzeker over de toekomst en wie er voor hen zal opkomen. Bid om de Heilige Geest, dat die gelovigen ervan doordringt dat ze hun hoop op de Eeuwige mogen stellen.
- Bid in het bijzonder voor Syrische jongeren. Bid om kansen en openingen voor deze nieuwe generatie, waardoor ze zullen inzien dat hun leven niet zinloos en uitzichtloos is. Vraag God om hun harten te doordrenken van Zijn liefde.
- Bid voor de kerken in Syrië, dat zij in deze onzekere tijd kunnen uitreiken naar gelovigen met geestelijke en praktische hulp. Bid dat zij een stabiele factor en een baken van hoop kunnen zijn. God vergeet Syrië niet.
Nieuws uit Syrië
Strengere regels voor geregistreerde kerken in Oost-China
Afgelopen zondagnacht was het weer gruwelijk mis in de deelstaat Plateau in Centraal-Nigeria. Bijna vijftig mensen werden vermoord in een christelijke gemeenschap in het gebied Bassa. Een lokale contactpersoon vertelde dat “43 mensen werden gedood, verschillende huizen werden platgebrand met mensen er nog in”. Later werd dit getal bijgesteld naar 49 en waarschijnlijk loopt het nog verder op. Dit is afgezien van de gewonden die nog niet bekend zijn. Volgens de bewoners waren de daders islamitische Fulani militanten.” Wat een tijd van contemplatie en viering onderweg naar Pasen zou moeten zijn, is veranderd in een tijd van chaos en angst.
Nigeria: christenen in deelstaat Plateau keer op keer slachtoffer militante Fulani’s
Afgelopen zondagnacht was het weer gruwelijk mis in de deelstaat Plateau in Centraal-Nigeria. Bijna vijftig mensen werden vermoord in een christelijke gemeenschap in het gebied Bassa. Een lokale contactpersoon vertelde dat “43 mensen werden gedood, verschillende huizen werden platgebrand met mensen er nog in”. Later werd dit getal bijgesteld naar 49 en waarschijnlijk loopt het nog verder op. Dit is afgezien van de gewonden die nog niet bekend zijn. Volgens de bewoners waren de daders islamitische Fulani militanten.” Wat een tijd van contemplatie en viering onderweg naar Pasen zou moeten zijn, is veranderd in een tijd van chaos en angst.
Dagelijks leven in Syrië: Juliette doet verslag
Na bijna 54 jaar regering door de familie Assad, eerst onder Hafez al-Assad en later voortgezet door zijn zoon, Bashar al-Assad, is er een nieuw tijdperk aangebroken in Syrië. Het regime werd gekenmerkt door wijdverspreide onderdrukking en, meer recent, wreedheden begaan tegen burgers tijdens de 14 jaar durende burgeroorlog. We vroegen Juliette*, een christelijke vrouw die in Syrië woont, om haar perspectief op de veranderingen in Syrië in deze overgangsperiode te delen.
Help vandaag nog
Doneer nu
Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.
‘Ik heb een Vriend gevonden: Jezus’
Anwar, een 25-jarige Syriër, groeit op in een religieus gezin. Zijn vader is een leider in de Alawitsche gemeenschap. Als tiener zoekt Anwar naar antwoorden op grote vragen: “Wie is Allah en houdt hij echt van mij? Wat moet ik doen om hem gelukkig te maken?” Maar antwoorden komen niet en hij voelt zich zo alleen en ellendig dat hij het leven niet meer ziet zitten. Als hij een uitweg zoekt, raadt zijn klasgenoot […]
De wederopbouw van Syrië na de aardbeving
In de vroege ochtend van 6 februari 2023 om 04.17 uur trof een zware aardbeving met een kracht van 7,8 Turkije en Syrië. In Syrië kregen Aleppo, Afrin, Idleb, Hama en Latakia de volle laag. Veertien dagen later deed een nieuwe aardbeving de grond trillen. De gevolgen waren groot: zo’n 5.100 mensen kwamen om, meer dan 15.000 mensen raakten gewond. Hoe is het nu in deze gebieden? Leyla Samar*, een […]
Gered uit de steengroeve
Witte stofslierten dwarrelen omhoog in de moordende hitte van de steengroeve. Onder de verzengende zon in Zuid-Egypte zwoegt Baher*. Met een doek om zijn hoofd en mond geknoopt en een simpele zonnebril, bindt hij dagelijks de strijd aan met stof, lawaai en dorst. “God, allemaal Uw schuld!”, schreeuwt het in hem. Vergeten is de blijdschap over de dag dat Baher eindelijk werk had gevonden, nu inmiddels twaalf jaar geleden. […]