Christenen in Tadzjikistan worden gezien als ondermijners van het huidige politieke systeem. Hun bijeenkomsten worden daarom vaak ruw verstoord. Aanwezigen worden vervolgens meegenomen door de politie voor ondervraging.

  • Regio: Centraal-Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 9.107.000
  • Christelijke bevolking: 61.700
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia en islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, kerkelijk leven en publieke ruimte
De situatie voor christenen

De overheid tolereert de aanwezigheid van christenen in het land nauwelijks. Christenen worden verdacht van spionage voor buitenlandse overheden. Het gaan en staan van christenen wordt daarom streng gecontroleerd. Ook mogen ze geen bijeenkomsten organiseren en bezoeken. In het ergste geval worden christenen bedreigd, gearresteerd en beboet. De overheid handhaaft ook de jeugdwet die kinderen en jongeren verbiedt deel te nemen aan religieuze activiteiten.

Historische kerkgenootschappen, zoals de Russisch-Orthodoxe Kerk en kerken van buitenlandse christenen worden veel minder gedwarsboomd.

Het dagelijks leven van moslimbekeerlingen is erg moeilijk. Hun families zetten hen op gewelddadige manier onder druk om terug te keren tot de islam. Ook vanuit de staat en de maatschappij ervaren zij druk. Ze worden vaak bedreigd, mishandeld of zelfs opgesloten voor langere tijd. Wanneer ze trouw blijven aan het geloof, worden ze verstoten uit hun familie en gemeenschap.

Voorbeelden van vervolging
  • Een christen met een moslimachtergrond wilde afgelopen zomer zijn vrouw begraven op de lokale begraafplaats, maar islamitische buren hielden de begrafenis tegen. Er moest een ambtenaar aan te pas komen om ervoor te zorgen dat de begrafenis toch door kon gaan.
  • De overheid nam in februari 2018 een wet aan waarin is vastgelegd dat zij absolute controle heeft over religieuze vrijheid.
Wat doet Open Doors in Tadzjikistan?

In samenwerking met lokale kerken versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië door Bijbelonderwijs en de verspreiding van christelijke materialen. Vervolgde christenen ontvangen ook praktische hulp en beroepstrainingen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten