Nu de macht van IS in Syrië vermindert, neemt het geweld tegen christenen af. Moslimbekeerlingen ervaren nog steeds vervolging vanuit hun familie. Er zijn nog steeds christenen die Syrië verlaten en in omliggende landen veiligheid zoeken.  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 18.284.000
  • Christelijke bevolking: onbekend
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid, dictatoriale paranoia en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, familieverband en publieke ruimte
De situatie voor christenen

In de afgelopen jaren leefden Syrische christenen regelmatig in grote angst. Dit werd veroorzaakt door bedreigingen, intimidaties en ontvoeringen door radicale islamitische groeperingen zoals al-Qaeda. Deze vervolging werden nog zwaarder door de komst van talloze jihadisten en extremistische groeperingen zoals Islamitische Staat. Als gevolg hiervan zijn veel christenen gevlucht.

Vanwege hun publieke rol zijn veel pastors het slachtoffer van ontvoering. In streken waar moslimextremisten het voor het zeggen hebben, zijn kerken beschadigd of zelfs compleet verwoest. Het is verboden om eventuele schade te herstellen. Het is ook verboden om in het openbaar te belijden dat iemand christen is. Christenen met een moslimachtergrond ervaren druk vanuit hun familie om terug te keren naar de islam. Als ze dit niet doen, lopen ze het risico op verbanning of erger.

Voorbeelden van vervolging
  • Toen een Syrische vrouw christen werd, werd haar jonge dochter bij haar weg gehaald. Toen haar familie vervolgens dreigde haar te vermoorden, vluchtte de vrouw naar Libanon.
  • In 2014 werd een vrouw uit Qaraqosh ontvoerd. Zij werd in 2017 bevrijd. Het bleek dat ze aan vier verschillende IS-strijders verkocht was. Ze was regelmatig fysiek en lichamelijk misbruikt en werd gedwongen om filmpjes te kijken van mensen die onthoofd werden.
Wat doet Open Doors in Syrië?

In samenwerking met lokale kerken helpt Open Doors christelijke gemeenschappen met noodhulp en structurele ondersteuning. We werken bijvoorbeeld samen met de kerk van pastor Edward in de Syrische hoofdstad Damascus. Open Doors verzorgt conferenties die de onderlinge eenheid versterkt en verspreidt christelijke boeken. Daarnaast geeft Open Doors traumahulp en leiderschaps- en discipelschapstrainingen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten