De overheid van Sri Lanka steunt de radicale boeddhistische groeperingen niet meer openlijk. Toch blijven christenen vervolgd worden door de lokale bevolking. Dorpelingen, de politie en lokale boeddhistische monniken volgen christenen op de voet. Op die manier zoeken ze een gelegenheid waarop ze hen kunnen aanvallen of beschuldigen van een fout.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: boeddhisme
  • Inwoners: 20.950.000
  • Christelijke bevolking: 1.962.000
  • Aanjagers van vervolging: religieus nationalisme en kerkelijke superioriteit
  • Meest merkbaar in: publieke ruimte, persoonlijke levenssfeer en gemeenschapsleven
De situatie voor christenen

Christenen met een boeddhistische achtergrond ervaren veel tegenstand van hun familieleden en van mensen uit hun omgeving. Christenen met een moslim- of hindoe-achtergrond ervaren deze tegenstand ook. Zelfs het thuis aanbidden van de Here God brengt is niet zonder risico. Christenen lopen dan het risico op een gewelddadige reactie vanuit hun omgeving.

Het bezitten van christelijke materialen is risicovol. Met name voor christenen die wonen in gebieden waar boeddhisten hen nauwlettend in het oog houden. Wanneer christenen over hun nieuwe geloof praten lopen ze het risico op onrust in hun omgeving.

Christenen worden op allerlei manieren gediscrimineerd op Sri Lanka. Lokale boeddhistische monniken herinneren bewoners er steeds aan dat ‘christenen hier niet horen’. Christenen worden dan ook extra in de gaten gehouden, beledigd en aangevallen. Christenen mogen niet worden begraven op de publieke begraafplaats. Wanneer christenen niet mee willen doen aan boeddhistische feesten worden ze verstoten. Op school kunnen kinderen door het gebrek aan christelijke docenten alleen het boeddhisme bestuderen. Zij worden gepest en krijgen slechtere cijfers.

Voorbeelden van vervolging
  • Op de meeste scholen wordt niets geleerd over het christendom. Christelijke kinderen worden daardoor gedwongen om het boeddhisme of hindoeïsme te bestuderen. Soms worden ze ook gedwongen om mee te doen aan boeddhistische rituelen.
  • Op 5 januari 2017 werd een gebedscentrum aangevallen door een groep mensen die waarschijnlijk geleid werd door een boeddhistische monnik. Een kerkleider vertelt: “Eerst bedreigden ze ons alleen met woorden, maar toen kwamen ze met houten stokken, ijzeren staven en messen. Ze vernietigden alles.”
  • In maart 2017 werd een kerkdienst ruw verstoord door een groep van 50 mensen. De groep -deels bestaand uit boeddhistische monniken- eiste dat de dienst gestopt werd omdat hij de vrede zou verstoren. Toen de pastor thuiskwam werd hij opgewacht door een groep mensen. Al de ramen van zijn huis waren ingegooid.
  • Op Eerste Paasdag 2019 gingen er bijna gelijktijdig bommen af in drie kerken in het land. Ook drie hotels waren doelwit. In totaal kwamen er bijna 300 mensen om en vielen er 500 gewonden. Een extremistische groepering eiste de aanslag op. 
Wat doet Open Doors op Sri Lanka?

Open Doors helpt de vervolgde kerk door hen te leren omgaan met de vervolging. Ze helpt kerken die vervolgd zijn met praktische steun en indien nodig met medische verzorging. Ook verspreidt Open Doors christelijke boeken. Ook bezoeken we op dit moment pastors en gemeenteleden die slachtoffer werden van de aanslagen die Eerste Paasdag plaatsvonden. We bieden hen een luisterend oor en kijken wat er in de toekomst nodig is, bijvoorbeeld traumazorg. 

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten