In Somalië is geen ruimte voor andere religies buiten de islam. Stamleiders en religieuze leiders zien het christendom als iets wat de cultuur en religie van het land schaadt. Om vervolging te voorkomen leven veel christenen daarom als geheime gelovige.  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 15.182.000
  • Christelijke bevolking: enkele honderden
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven

De situatie voor christenen

In Somalië is geen ruimte voor andere godsdiensten. Stamleiders en religieuze leiders zien het christendom als iets wat de cultuur en religie van het land schaadt. Imams verkondigen dat ‘een Somaliër geboren wordt als moslim en sterft als moslim’ en Somalische stammen houden sterk vast aan tradities.


De christelijke gemeenschap is klein en ervaart voortdurend vervolging. Als ontdekt wordt dat iemand christen is, volgen zware straffen vanuit zijn stam of familie. Kinderen moeten verplicht islamitisch onderwijs volgen. Vrouwen krijgen huisarrest, worden uitgehuwelijkt, krijgen geen eten of gezondheidszorg meer of worden mishandeld door hun familie of echtgenoot. Mannen worden aangevallen, bedreigd, hun bedrijven worden overgenomen, ze worden neergeschoten of levend verbrand. Dit gebeurt alleen al op basis van een vermoeden dat ze christen zijn geworden.

Om vervolging te voorkomen en om ervoor te zorgen dat ze toegang blijven hebben tot gezondheidszorg en onderwijs, verbergen veel christenen hun geloof.

Wat doet Open Doors in Somalië?
Samen met lokale partners steunt Open Doors de kerk met christelijke boeken en projecten die de gemeenschap versterken. Ook vraagt Open Doors aandacht voor de situatie van christenen in Somalië en roept op tot gebed.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten