Soedanese christenen worden door hun medeburgers en door de overheid naar de rand van de islamitische samenleving gedrukt. De overheid wil van het land een islamitische staat maken. Alles wat zich uitspreekt tegen het regime wordt daarom de kop ingedrukt. Moslims die christen worden ondervinden veel weerstand vanuit hun families.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 41.512.000
  • Christelijke bevolking: 1.910.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, dictatoriale paranoia, georganiseerde corruptie en misdaad
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
De situatie voor christenen

Soedanese christenen worden op meerdere gebieden gediscrimineerd, bijvoorbeeld in het vinden van werk of in de toegang tot voorzieningen. Christenen verbergen hun geloof voor hun kinderen om te voorkomen dat die hun mond voorbijpraten op school. De politie, maar ook gewone burgers vallen kerken aan en vernietigen ze. De overheid oefent zware druk uit op de kerken om het leiderschap aan de overheid te geven.

De antibekeringswet maakt spreken over het geloof lastig, ook voor pastors. Kerkleiders worden regelmatig gearresteerd en geïntimideerd. In het Nuba-gebergte waar veel christenen wonen is een etnische zuivering gaande, georganiseerd vanuit de overheid. Christenen, maar ook andere minderheden, worden ‘uitgeroeid door uitputting’: hun dorpen worden gebombardeerd, de bewoners worden opgejaagd en krijgen geen voedsel en medicijnen. Ook moslimbekeerlingen hebben het zwaar. Zij riskeren de doodstraf wegens afvalligheid.

Voorbeelden van vervolging
  • De Soedanese overheid sloopte of sloot in 2018 meerdere kerken.
  • Een kerkleider werd in oktober 2018 samen met dertien kerkleden opgepakt wegens het verstoren van de orde en afvalligheid. Drie van hen werden vrijgelaten, maar de negen anderen zijn onder druk gezet hun geloof af te zweren. De kerkleider wordt nu nog als enige beschuldigd van afvalligheid en moet zich om de drie dagen melden bij de lokale politie.
  • Tientallen christenen zijn begin dit jaar aangeklaagd omdat ze zich tijdens een kerkinval van de politie in 2017 verweerden.

Wat doet Open Doors in Soedan?

In samenwerking met lokale partners en de lokale kerk versterkt Open Doors gelovigen in het omgaan met vervolging. De nadruk ligt op het toerusten van kerkleiders, het versterken van de gemeenschap en het bieden van praktische hulp.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten