In Saudi-Arabië is geen ruimte voor een andere godsdienst dan de islam. Moslims die zich toch tot het christendom bekeren, riskeren de doodstraf. De overheid hanteert strenge wetten en beschouwt christenen als tweederangsburgers. Ondanks de tegenstand blijft het aantal christenen in Saudi-Arabië toenemen.  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 33.554.000
  • Christelijke bevolking: 1419000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, publieke ruimte en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

In Saudi-Arabië zijn bewoners verplicht om de islam te volgen, het christendom is verboden. Ruim 90 procent van de Saudiërs hangt het wahhabisme aan, een strenge vorm van de islam. Het is verboden om in het openbaar een andere godsdienst te belijden. De 1,4 miljoen christenen die in Saudi-Arabië leven, zijn vooral migranten uit buurlanden.

Er staan geen kerkgebouwen in Saudi-Arabië. Daarom ontmoeten kleine groepjes christenen elkaar in het diepste geheim. Het aantal christenen groeit ondanks alles. Niet alleen in aantallen, maar ook in enthousiasme om het evangelie te delen. Hierdoor zullen christenen in de toekomst misschien nog meer vervolging ervaren.

Er is veel sprake van antichristelijke gevoelens in Saudi-Arabië. Er staat zelfs de doodstraf op het bekeren naar een andere religie. Moslimbekeerlingen lijden onder de druk vanuit hun familie. Ook zijn ze bang voor de gewelddadige reacties die ze kunnen krijgen als ze vertellen dat ze christen zijn geworden.

De overheid hanteert strenge wetten die ervoor zorgen dat christenen als tweederangsburgers behandeld worden. Door deze wetten mag het evangelie niet verspreid worden, zijn er geen kerkgebouwen en zijn samenkomsten verboden.

Voorbeelden van vervolging
  • In 2018 werden verschillende moslimbekeerlingen gearresteerd. Zij werden vals beschuldigd van het hebben van contact met extremistische groeperingen.
  • Aanranding en seksuele intimidatie blijven een groot probleem in Saudi-Arabië. Vooral christelijke huishoudsters vormen een kwetsbaar doelwit.
Wat doet Open Doors in Saudi-Arabië?

Vanwege veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op om voor vervolgde broeders en zusters in Saudi-Arabië te bidden.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten