Het rijke Qatar kent een strikte vorm van de islam. Dit heeft invloed op de christenen die er wonen. Er zijn veel migranten in Qatar. Mishandeling, uitbuiting en mensenhandel komt onder deze groep vaak voor. Velen van hen zijn christen; zij zijn extra kwetsbaar. Daarnaast zijn er lokale inwoners die in het buitenland christen zijn geworden. Zij worden onderdrukt door familie en dorpsgenoten. • Regio: Midden-Oosten
 • Hoofdreligie: islam
 • Inwoners: 2.744.000
 • Christelijke bevolking: 367000
 • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
 • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, persoonlijke levenssfeer en familieverband

De situatie in Qatar
Het afgelopen jaar werden meer gewelddadige incidenten tegen christenen in Qatar gemeld. Ook was er een toename van niet gewelddadige onderdrukking. De situatie van het land is opnieuw beoordeeld; ook in vergelijking met omliggende landen. Hierdoor is Qatar vier punten gestegen op de ranglijst.

Er zijn twee groepen christenen in Qatar: lokale christenen met een moslimachtergrond en buitenlandse christelijke migranten. De groepen bemoeien zich nauwelijks tot niet met elkaar.

Buitenlandse migranten moeten vaak in slechte omstandigheden leven en werken. Het christendom versterkt hun kwetsbaarheid. Toch groeit het aantal christenen onder deze groep. De migranten mogen samenkomen, maar de overheid houdt wel controle over wie er komen. Moslims bekeren is ten strengste verboden en kan leiden tot vervolging en verbanning uit het land.
De andere – kleinere – groep bestaat uit lokale christenen met een moslimachtergrond. Velen van hen zijn in het buitenland tot geloof gekomen. Volgens de wet in Qatar kun je de islam niet verlaten. Deze christenen kunnen hierdoor juridische problemen krijgen op persoonlijk vlak en in eigendomszaken. Daarnaast worden ze door familieleden en de lokale gemeenschap onder druk gezet het christendom af te zweren.

Voorbeelden van vervolging

 • Een christelijke gemeenschap werd aangevallen en beschuldigd van het bekeren van anderen. Om veiligheidsredenen kunnen geen verdere details gepubliceerd worden.
 • Vanuit Qatar komen weinig meldingen van incidenten. Waarschijnlijk omdat het slachtoffer vreest voor zijn baan en de veiligheid van hemzelf en zijn gezin.

Wat doet Open Doors?
Open Doors ondersteunt het Lichaam van Christus op het Arabische schiereiland door:

 • gebedsondersteuning (via het wekelijks gebedsnieuws vragen we regelmatig gebed voor deze regio. Ontvangt u het wekelijks gebedsnieuws al?),
 • training voor christenen en voorgangers,
 • verspreiden van christelijke lectuur.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten