Christenen in Oezbekistan lijden onder de strenge regels van de overheid. De aantallen christenen zijn te wijd over het land verspreid om samen sterk te staan. Daarom komen Oezbeekse christenen in kleine groepjes samen ondanks druk vanuit de overheid of vanuit hun familie. Moslimbekeerlingen ervaren druk om terug te keren naar de islam.

  • Regio: Centraal-Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 32.365.000
  • Christelijke bevolking: 349.000
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia en islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, persoonlijke levenssfeer en gemeenschapsleven
De situatie voor christenen

Vanwege de grote afstand tussen groepjes christenen staat de kleine christelijke minderheid (1,1 procent van de Oezbeekse bevolking) niet sterk. Hier maakt de overheid misbruik van. Na het overlijden van president Karimov in 2016 zijn alle wetten en beperkingen hetzelfde gebleven. Ook de controles en invallen van de politie en geheime dienst zijn niet veranderd. Samenkomsten worden verstoord, religieuze materialen ingenomen en christenen belanden in de gevangenis voor periodes van tien tot vijftien dagen. Gevangenen worden regelmatig bedreigd en gemarteld.

Moslimbekeerlingen ervaren veel druk vanuit hun familie, vrienden en de gemeenschap om terug te keren naar de islam. Sommige christenen worden opgesloten, geslagen en soms zelfs verstoten door hun familie. Andere christenen worden vanuit de staat vervolgd door geheime diensten of de politie. Zij luisteren christenen af, hacken hun telefoons, vallen hun huizen binnen of gaan langs bij samenkomsten.

Voorbeelden van vervolging
  • Op 24 maart 2017 deed de politie een inval in een flat in Tashkent. Hier waren vijf vrouwen bij elkaar voor Bijbelstudie. Boeken, een computer en een camera werden in beslag genomen. Eén van de vrouwen kreeg een boete ter waarde van vijf keer een minimum loon voor het ‘uitdragen van een illegale religieuze activiteit’.
  • Op 19 november 2017 vielen 14 agenten het huis van Stanislav Kim binnen. Hij en acht anderen werden gearresteerd en afgevoerd naar het politiebureau. Hier werden ze urenlang ondervraagd, onder druk gezet en bedreigd.
  • Op 24 mei 2018 zat Nabijon Bolikulov vijf dagen in de gevangenis. Drie medekerkgangers kregen een boete. Zij kregen deze straf omdat ze bijeen waren gekomen voor een kerkdienst zonder toestemming van de staat.
Wat doet Open Doors in Oezbekistan?

In samenwerking met lokale kerken versterkt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië met verschillende trainingen en sociaaleconomische projecten. Mensen die gevangenzitten of ontslagen werden wegens hun christelijk geloof, ontvangen steun. Ook verspreidt Open Doors medicijnen en christelijke boeken.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten