Christen in Oezbekistan

Oezbekistan is een islamitisch land in Centraal-Azië. De meeste Oezbeken zijn soennitische moslims. Net als buurlanden Kazachstan, Kirgizië, Turkmenistan en Tadzjikistan maakte het vroeger deel uit van de Sovjet-Unie.

Er lijkt een lichte vooruitgang te zijn als het gaat om godsdienstvrijheid in Oezbekistan. Religieuze organisaties kunnen zich gemakkelijker registreren, ze worden echter wel streng gecontroleerd. De inhoud, productie, distributie en de opslag van religieuze publicaties moeten wettelijk worden goedgekeurd door de staat. Niet-geregistreerde kerken en gebedshuizen zijn illegaal. Christenen met een moslimachtergrond zijn het meest kwetsbaar voor vervolging. 

Waarom worden christenen in Oezbekistan vervolgd?

In Oezbekistan ligt de macht in handen van president Mirzijojev. Hij houdt het land stevig in de greep; tegenstanders wordt de mond gesnoerd en onafhankelijke media is er verboden. De bevolking is grotendeels moslim, toch is de vrijheid van godsdienst beperkt. Vrijwel alle religieuze activiteiten, van welke godsdienst dan ook, worden streng gecontroleerd door de overheid. Alle christenen, met uitzondering van buitenlandse christenen, ervaren onderdrukking en geweld vanwege hun geloofsovertuiging

Hoe is het leven voor christenen in Oezbekistan?

Oezbeekse gebedshuizen en kerken staan onder strikte controle van de regering. Zo zijn er bij alle geregistreerde gebedshuizen bewakingscamera’s geïnstalleerd. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Een christen: “De politie kan zien wie de gebeden leidt, wie er preekt en wie aanwezig is bij onze samenkomsten. Ze houden alles in de gaten.”  

Niet alleen christelijke, maar ook islamitische instellingen worden dus nauwlettend in de gaten gehouden. Alleen leden van de Russische-Orthodoxe Kerk kunnen ongehinderd samenkomen, omdat deze kerk zich conformeert aan de regels van de overheid. Niet-geregistreerde kerken hebben te maken met politie-invallen, bedreigingen, arrestaties en boetes.

Naast de controlerende blik van de overheid op christelijke gemeenschappen, staat ook de islamitische cultuur vijandig tegenover moslims die zich tot het christendom bekeren. Lokale imams prediken tegen hen en voeren op die manier druk uit. Daarnaast worden ze onderdrukt door de familie en gemeenschap. Christenen met een islamitische achtergrond kunnen te maken krijgen met huisarrest, onterving, fysiek en verbaal geweld en uitzetting uit het ouderlijk huis. In conservatieve regio’s kunnen bekeerlingen worden uitgehuwelijkt aan moslims. Om deze reden houden veel bekeerlingen hun geloof geheim.

Ontmoet Aziz

“Toen ik tot geloof kwam, wilde mijn broer niets meer met mij te maken hebben. Toen hij me zag, werd hij woedend en riep: ‘Ga weg, wat doe je hier? Ik wil niets met je te maken hebben!’ Twintig jaar lang hadden we geen contact met elkaar.” 

Aziz (een gelovige met een moslimachtergrond) 

Pastors en leiders van niet-geregistreerde kerken lijden onder (publieke) vernedering en geweld en hebben vaak te maken met politie-invallen, bedreigingen, arrestaties en boetes. Dit is een opzettelijke tactiek die de overheid en de gemeenschap gebruiken om angst en haat te zaaien tegen christenen. 

Ze kunnen te maken krijgen met huisarrest, onterving, fysiek en verbaal geweld en uitzetting uit het ouderlijk huis. In conservatieve regio’s kan een bekeerling door de eigen gemeenschap worden ontvoerd en uitgehuwelijkt aan een moslim. Mannen worden vaak publiekelijk vervolgd, vrouwen lijden onder huisarrest, (psychische) mishandeling en staan onder druk van hun man. Geweld tegen christenen blijft ongestraft en is sociaal geaccepteerd. 

Wat doet Open Doors in Centraal-Azië?

In samenwerking met lokale partners ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië door: 

  • het verspreiden van christelijke materialen.  
  • het faciliteren van beroepsopleidingen.  
  • sociaal-economische projecten.  
  • projecten voor kinderen, jongeren en vrouwen. 
Kaart van Oezbekistan

Mate van vervolging

Zeer hoog
Geweld 10%
Persoonlijk leven 87%
Familieverband 76%
Gemeenschapsleven 83%
Publieke ruimte 75%
Kerkelijk leven 93%

Soorten vervolging

  • islamitische onderdrukking  
  • tribale vijandigheid  
  • overheidswantrouwen

Over Oezbeki­stan

Regio
Azië

Hoofdreligie
Islam

Christelijke bevolking
352.000 (1,0%)

Regering
Autoritaire presidentiële republiek

Leider
President Shavkat Mirziyoyev

Shockwave

Met het gratis Shockwave-pakket duik je als jeugdgroep of huiskring in de wereld van christenen in Centraal-Azië. Ideaal als Bijbelstudiemateriaal. Bid jij mee? 

Bid voor Oezbekistan

Christenen in Oezbekistan zijn eenzaam en voelen zich onveilig. Als ze geen druk ervaren vanuit hun familie of gemeenschap, dan vrezen ze voor de controlerende blik van autoriteiten. Bid je mee voor deze vervolgde broers en zussen?  

Hemelse Vader, dank U voor Uw goedheid en trouw. We brengen Uw kinderen in dit Aziatische land voor Uw troon. Bemoedig deze moedige broers en zussen die U in het diepste geheim volgen. Troost de pastors die om hun geloof zijn gearresteerd of dagelijks worden bedreigd. Geef alle leiders in kerken de wijsheid om hun gemeente te leiden. Vervang de angst en bezorgdheid door Uw vrede en hoop. Bouw Uw Kerk in Oezbekistan. In Jezus’ machtige naam, Amen. 

Nieuws uit Oezbekistan

Kerk in Oezbekistan 9 mei 2022

Verplichte camera’s bij kerken en gebedshuizen in Oezbekistan

In Oezbekistan zijn alle bij de staat geregistreerde gebedshuizen verplicht bewakingscamera’s te installeren. Dit leidt tot een onveilig gevoel bij gelovigen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft aan verschillende geloofsovertuigingen opgedragen door een zogeheten Internet Protocol (IP) de gebedshuizen te voorzien van bewakingscamera’s, zowel binnen als buiten. Dit gold al voor moskeeën sinds 2018 en vanaf begin 2022 ook voor andere religieuze gemeenschappen. Mensenrechtenverdedigers vertelden Forum 18 dat de geheime […]

Lees meer
Uzbekistan 29 november 2021

Politie in Oezbekistan valt scholen en huizen binnen

De politie deed afgelopen weekend een inval in het huis van een voorganger van een huiskerk in Oezbekistan. Om vijf uur in de ochtend stonden politiemannen in burger op de stoep bij de voorganger en doorzochten zijn hele huis. Ze waren op zoek naar christelijke materialen. Ook de woningen van een aantal huiskerkleden werden doorzocht. Datzelfde gebeurde afgelopen week ook op scholen. Politieagenten in burger meldden zich op verschillende middelbare […]

Lees meer
24 maart 2021

Nieuwe godsdienstwet in Oezbekistan brengt geen verlichting

Open Doors roept de wereldwijde kerk op tot gebed nu Oezbekistan met een aangepaste wet religieuze activiteiten verder aan banden legt. De huidige wet leverde Oezbekistan al kritiek op vanwege de ‘vage’ bepalingen, maar de vernieuwde wet – die vanaf 1 januari 2022 in moet gaan – perkt de godsdienstvrijheid nog meer in. “Het maken van deze wet verandert in de praktijk niets voor de situatie van christenen in Oezbekistan”, […]

Lees meer

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Mensen uit Centraal-Azië aan tafel met eten

‘Bijbel als fundament van ons leven’

Samen met gasten eten: dat is wat Murat* en zijn vrouw Mira* doen. De maaltijd delen hoort bij de cultuur in Centraal-Azië en biedt dit echtpaar de perfecte mogelijkheid om goede gesprekken aan te gaan. Jong en oud zijn welkom in hun huiskerk. Een plek om met elkaar te groeien in geloof. “Nadat we tot geloof waren gekomen, sloten we ons aan bij een grote gemeente in een van de […]

Lees het verhaal
Roeslan uit Centraal-Azië

Stilletjes thee drinken

‘Als we aanbidden, maken we geen geluid. Om geen aandacht te trekken, klappen we niet in onze handen. We zitten gewoon samen aan tafel. Alsof we thee drinken.’ Zo ziet het pastorale werk van Roeslan* eruit. Geloven in het geheim. Op het platteland van Centraal-Azië ligt het gevaar om als christen ontdekt te worden om de hoek. In deze gebieden leven veel moslims die traditioneel weinig op hebben met bekering […]

Lees het verhaal
Scroll naar boven