Het zuiden van Nigeria is voornamelijk christelijk. Toch wordt het daar steeds gevaarlijker om een christelijke boodschap uit te dragen. Christenen ervaren niet alleen druk vanuit de gemeenschap en familie, ook groeperingen als de Fulani-herders en Boko Haram vormen een bedreiging.  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: christendom/islam
  • Inwoners: 195.875.000
  • Christelijke bevolking: 91122000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, publieke ruimte, kerkelijk leven en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

Nigeria is religieus gezien opgedeeld in twee gebieden: het noorden is voornamelijk islamitisch en in het zuiden is het christendom de meest voorkomende godsdienst. In steeds meer gebieden in het zuiden wordt het gevaarlijker om te laten zien dat iemand christen is. Naast vervolging vanuit de omgeving zijn duizenden christenen het slachtoffer van aanvallen van Fulani-herders. Ook lijden veel christenen onder het geweld van Boko Haram, die kerken vernietigt en mensen doodt.

Christenen in Nigeria ondervinden verschillende vormen van onderdrukking. Zo is het verboden voor christenen om hun overleden familieleden te begraven op openbare begraafplaatsen. Christelijke kinderen zijn verplicht islamitische lessen te volgen op school, meisjes lopen groot risico op ontvoering of uithuwelijking en jongeren die willen gaan studeren, worden geweigerd. Om te voorkomen dat ze op straat worden aangevallen, kleden steeds meer christenen zich als moslim.

Voorbeelden van vervolging
  • Toen Boko Haram op 17 februari 2018 een christelijk boerendorp aanviel, kwamen 106 mensen om het leven.
  • Op 24 april 2018 werd een katholieke kerkdienst ruw verstoord toen Fulani-herders een inval deden. Ze vermoordden twee priesters en zeventien kerkgangers. Daarna plunderden ze zestig huizen waarbij ze alles meenamen wat ze aan eten tegenkwamen.
  • Toen op 23 juni 2018 een groep christenen terugkwam van een begrafenis werden ze aangevallen door Fulani-herders. Bij deze aanval kwamen 120 mensen om het leven. Kerken in het hele gebied durfden die zondag geen diensten te houden uit angst voor meer aanvallen.
Wat doet Open Doors in Nigeria?

Open Doors versterkt vervolgde christenen in Nigeria via lokale kerken. Open Doors biedt een scala aan trainingen en traumahulp aan slachtoffers van vervolging, evenals noodhulp in crisissituaties en rechtsbijstand. Zo ontving Aisha uit Nigeria traumazorg van Open Doors nadat haar man was ontvoerd en zij door Fulani-herders werd verkracht. Christelijke scholen ontvangen steun en er worden nieuwe lesprogramma’s ontwikkeld. Voor nieuwe gelovigen en weduwen van vermoorde voorgangers zijn projecten opgezet waarmee ze in hun levensonderhoud kunnen voorzien.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten