Een land dat nieuw op de ranglijst binnenkomt is Kirgiziƫ, na meer dan tien jaar van de ranglijst af te zijn geweest. Tsjaad is eveneens een nieuwkomer in de top 50. De afgelopen vijf jaar verslechterde de situatie voor christenen daar aanzienlijk. In de video op deze pagina leggen we uit waardoor deze stijging in beide landen is veroorzaakt.

Ranglijstposter

Hang de poster met de Ranglijst Christenvervolging op! Vraag hem aan voor thuis, op school of in je kerk.

Christen in Kirgiziƫ - Copyright Irene Strong, UNSPLASH
Copyright Irene Strong, UNSPLASH

Kirgiziƫ

Nieuw op plek 47

Kirgiziƫ is dit jaar een nieuwkomer op de Ranglijst Christenvervolging en komt binnen op plek 47. De druk op christenen is in vrijwel alle levensgebieden toegenomen, met name op het gebied van geweld. Vrouwen zijn hierbij vaak een doelwit. Een voorbeeld is Samira, die gedwongen werd om te trouwen met een moslim.

Ook de druk vanuit de regering is toegenomen. Tot 2021, voordat president Japarov aan de macht kwam, stond Kirgiziƫ bekend als het minst autoritaire land van Centraal-Aziƫ. Sindsdien zijn er echter tal van beperkende maatregelen ingevoerd die ook de religieuze vrijheid aantasten. Het geweld tegen kerken is toegenomen, variƫrend van vandalisme tot invallen tijdens kerkdiensten.

Tsjaad

Nieuw op plek 49

Tsjaad is nieuw op de Ranglijst Christenvervolging en neemt plek 49 in. Belangrijkste oorzaak is een flinke toename van geweld tegen christenen. De groeiende invloed van radicale moslimgroepen zoals Boko Haram en gewapende Fulani-militanten leidt tot meer discriminatie, ontvoeringen en christenen die in eigen land op de vlucht slaan.

Dit is niet iets van het laatste jaar: de afgelopen vijf jaar nam de totaalscore van Tsjaad elk jaar toe, wat een graadmeter is voor de slechter wordende positie van christenen in het land. In het bijzonder in de regio N’Djamena, in het westen van het land, hebben christenen te maken met radicale groepen, waardoor ze ervoor kiezen hun geloof in het geheim te belijden.

Christen in Tsjaad
Trappenhuis in een verwoeste kerk

Trends in de Ranglijst 2025

De nieuwste Ranglijst Christenvervolging laat opnieuw zien dat het geweld tegen christenen  groeit. Wereldwijd hebben 380 miljoen christenen – dat is 1 op de 7 – te maken met zware vervolging en discriminatie vanwege hun geloof in Jezus Christus. Welke ontwikkelingen laat de Ranglijst Christenvervolging van 2025 nog meer zien? We zetten vier trends op een rij. trend 1 Toename van geweld Geweld speelt een belangrijke rol in de veranderingen […]

Lees meer over de trends
Vrouw in Afghanistan

Stijgers in de ranglijst 2025

Welke landen op de Ranglijst Christenvervolging hebben te maken met een verslechtering van de situatie voor christenen? Welke landen zijn nieuw op de lijst, en zijn er ook plekken waar de vervolging juist afneemt? De meest opvallende stijgers in de ranglijst zijn de landen: KirgiziĆ«, Kazachstan, Tsjaad en Tadzjikistan. Zowel KirgiziĆ« als Tsjaad zijn ook nieuw in de top 50.  Twee landen op de ranglijst zijn opvallend gedaald: Colombia en […]

Lees meer over de stijgers
David, een vervolgde christen in Colombia

Totstandkoming van de Ranglijst

Het tot stand komen van de Ranglijst Christenvervolging begint met een inventarisatie van de situatie van christenen in veel meer landen dan de vijftig die op wereldkaart van Open Doors terechtkomen. Als er aanwijzingen zijn dat christenen worden gediscrimineerd of in gevaar zijn, dan vindt er diepgaander onderzoek plaats. Dat gebeurt jaarlijks bij zo’n 150 landen. Bij elk land wordt gekeken naar de vrijheid van godsdienst op zes punten: de […]

Lees meer
Ranglijstkaart 2025 Ranglijst lite banner

De top 5

1

Noord-Korea

2

Somaliƫ

3

Jemen

4

Libiƫ

5

Soedan

Help vandaag nog

Doneer nu

Met jouw gift steun je vervolgde christenen die hulp nodig hebben.

Bedrag

Frequentie

Scroll naar boven