Nepal is een arm land, ingeklemd tussen China en India. De invloed van beide landen is er groot. De economie van Nepal gaat langzaam vooruit en de enorme armoede verdwijnt. Het christendom groeit sterk, wat een bron van zorg is voor radicale hindoes.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: hindoeïsme
  • Inwoners: 29.624.000
  • Christelijke bevolking: 1.225.000
  • Aanjagers van vervolging: religieus nationalisme en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, kerkelijk leven en familieverband
De situatie voor christenen

De kerk in Nepal groeit en dat is een doorn in het oog van radicale hindoegroeperingen. Zij willen niets liever dan van Nepal een volledig hindoeïstisch land maken. De groeperingen zijn sterk verbonden met hindoeïstische groeperingen in India. De meeste christenen in Nepal hebben een hindoeïstische achtergrond, maar er zijn ook christenen met een boeddhistische of animistische achtergrond. Familie, vrienden en buren zetten christenen vaak onder druk om terug te keren naar hun oude geloof.

Hoewel Nepal officieel een seculier land is, is de grote meerderheid hindoes niet blij met deze keuze. Ze zien Nepal liever als hindoe-natie. Af en toe vallen ze kerken aan. In 2015 nam de regering een nieuwe wet aan die godsdienstvrijheid inperkt. In 2017 werd besloten dat het veranderen van geloof verboden is. Dit zorgt ervoor dat christenen ook vanuit (lokale) overheden tegen problemen aanlopen.

Voorbeelden van vervolging
  • Begin mei 2018 is een katholieke kerk in Kohalphur in brand gestoken.
  • Twee maanden later, op 7 juni 2018, werd de 63-jarige pastor Govinda veroordeeld voor het verkrachten van een minderjarige. Hoewel de persoon die de aanklacht indiende toegaf dat het een valse aanklacht was, is Govinda veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf.
  • In de zomer van 2018 werden twee christenen aangevallen door een groep van zeven mensen. Ze zijn in elkaar geslagen en met de dood bedreigd.
Wat doet Open Doors in Nepal?

Open Doors werkt samen met lokale partners om de vervolgde kerk in Nepal te versterken. Dit doet zij door het verspreiden van christelijke boeken en Bijbels, het geven van trainingen en het praktisch ondersteunen van christenen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten