Radicaal-islamitische en criminele groepen veroorzaken veel geweld in het land. Met name christenen lijden hieronder. De groepen verspreiden haat, waardoor er chaos ontstaat. Omdat ook haat tegen christenen wordt aangewakkerd, staat de Malinese bevolking erg vijandig tegenover christenen. Steeds vaker worden christenen slachtoffer van geweld.  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 19.108.000
  • Christelijke bevolking: 425.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, persoonlijke levenssfeer en familieverband
De situatie voor christenen

De gewapende islamitische groepen die het noorden bezetten, zijn grotendeels verdreven. Maar hun aanwezigheid in de afgelopen jaren laat diepe sporen achter. Veel christenen die tijdens de burgeroorlog naar het zuiden zijn gevlucht, raakten alles kwijt en zijn nog steeds erg arm. Wanneer ze terugkeren, ontzeggen islamitische buren hen vaak de toegang tot het dorp. De islamitische bevolking is de afgelopen jaren geradicaliseerd door de aanwezigheid van islamitische strijders.

Moslims die christen worden, krijgen te maken met vervolging vanuit hun familie en dorpsgemeenschap. Familieleden zijn bang dat zij vanwege het christelijke familielid uit de gemeenschap worden verbannen. Daarom wordt een ex-moslim vaak onder druk gezet het christelijk geloof op te geven. Dit is met name in het noorden van het land het geval. De Malinese overheid is niet of nauwelijks actief in het bestrijden van het onrecht dat christenen wordt aangedaan.

Voorbeelden van vervolging
  • Ten minste drie kerken werden in 2018 aangevallen door islamitische rebellen. Zij lieten een spoor van vernieling achter: afbeeldingen en kruizen werden kapotgemaakt. Ook bedreigden ze de gemeenteleden met de dood als ze weer naar de kerk zouden gaan.
  • Een Colombiaanse non en een Amerikaanse evangelist die respectievelijk in 2016 en 2017 ontvoerd werden door islamitische rebellen zitten nog steeds vast.
  • Een Malinese christen ontving in 2017 doodsbedreigingen en verhuisde in 2018 noodgedwongen naar een geheime locatie.
Wat doet Open Doors in Mali?

In samenwerking met de lokale kerk, ondersteunt Open Doors voorgangers en christenen. Slachtoffers van vervolging worden ondersteund met praktische hulp. Open Doors verspreidt Bijbels en geeft Bijbeltrainingen, discipelschaps- en leiderschapstrainingen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten