De overwegend islamitische overheid van Maleisië verbiedt bekering tot het christendom. Ook probeert zij de invloed van de islam op de maatschappij te vergroten. Christenen hebben het daarom moeilijk. Familieleden zetten christenen met een moslimachtergrond dagelijks onder druk om het christelijk geloof op te geven. Islamitisch extremisme vormt ook in toenemende mate een bedreiging.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 32.042.000
  • Christelijke bevolking: 2.946.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: familieverband, gemeenschapsleven en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

De meeste christenen in Maleisië behoren tot etnische minderheden. Ze krijgen te maken met discriminatie vanuit de overheid, zowel vanwege hun etniciteit als vanwege hun religie. Ook worden ze gediscrimineerd door dorpsgenoten, die hen bijvoorbeeld de toegang tot water en elektriciteit ontzeggen.

Etnische Maleisiërs zijn vrijwel allemaal moslim. Als een moslim zich bekeert tot het christendom en familieleden ontdekken dit, dan krijgt hij of zij vaak te maken met geweld. Ex-moslims worden op allerlei manieren gestraft en soms zelfs naar een islamitisch heropvoedingskamp gestuurd. Ook is het voor hen zeer moeilijk om samen te komen met andere christenen. Ze lopen dan het risico om opgepakt te worden door de autoriteiten.

Christenen afkomstig uit etnische minderheden hebben wel de vrijheid om naar de kerk te gaan. De overheid stelt echter wel grenzen aan hun activiteiten. Kerken moeten toestemming vragen om christelijke materialen te printen. Ook mogen ze niet evangeliseren onder moslims.

Voorbeelden van vervolging
  • Pastor Raymond Koh werd in 2017 ontvoerd. Nog steeds is niet duidelijk waar hij zich bevindt.
  • Vier Maleisiërs die officieel christen wilden worden afgelopen jaar, mochten van het hooggerechtshof hun religieuze status niet veranderen.
  • Vier Finse christenen die christelijke literatuur verspreidden in het land, werden in november 2018 opgepakt door de politie. Ze werden beschuldigd van het verstoren van de religieuze harmonie. Inmiddels zijn ze vrijgelaten.
Wat doet Open Doors in Maleisië?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Maleisië.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten