Door de communistische achtergrond van Laos staat de regering afwijzend tegenover alles wat uit het Westen komt, waaronder het christendom. Christenen worden bestempeld als spionnen en vijanden. Ze leven voorzichtig om negatieve reacties te voorkomen. De overheid gebruikt de agressieve houding van de maatschappij tegenover het christendom als excuus om christenen in de gaten te houden.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: boeddhisme
  • Inwoners: 6.961.000
  • Christelijke bevolking: 225.000
  • Aanjagers van vervolging: communistische onderdrukking, dictatoriale paranoia en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, publieke ruimte, gemeenschapsleven en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

Door de communistische achtergrond van Laos staat de regering afwijzend tegenover alles wat uit het Westen komt, waaronder het christendom. Christenen worden bestempeld als spionnen en vijanden. Ze ondervinden vooral vervolging vanuit de overheid en boeddhistische monniken die samenwerken met de regering. Christenen leven voorzichtig om negatieve reacties te voorkomen.

Omdat christelijke samenkomsten verboden zijn, is het erg moeilijk voor christenen om de Here God samen te aanbidden. De overheid bedreigt kerkleiders en neemt regelmatig christelijke materialen in beslag. Christenen met een boeddhistische achtergrond worden bovendien vervolgd door hun familie. Als hun bekering aan het licht komt, worden ze door bedreiging en mishandeling aangespoord om het christelijk geloof af te zweren.

Voorbeelden van vervolging
  • Er zijn verschillende situaties bekend waarin christenen uit hun dorp werden verjaagd.
  • De overheid stelde in 2016 een nieuwe wet in, die haar het recht geeft om religies in het land te controleren. Volgens deze wet zijn geregistreerde kerken legaal, maar de blijkt niet in de praktijk. Christenen ervaren steeds meer druk om te stoppen met hun samenkomsten.
Wat doet Open Doors in Laos?

In samenwerking met lokale werkers versterkt Open Doors de vervolgde kerk met christelijke materialen, praktische hulp, leiderschaps- en discipelschapstrainingen. Ook vraagt Open Doors aandacht voor de situatie van christenen in het Laos en roept op tot gebed.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten