Vervolging in Kazachstan komt vooral van de kant van de overheid. De centrale overheid beperkte de vrijheid van geloof al in 2011. Lokale overheden en politie vallen binnen bij kerkdiensten, pakken gelovigen op en nemen Bijbelse materialen in beslag. Daarnaast is er vanuit islamitische groeperingen veel weerstand tegen evangelisatie.

  • Regio: Centraal-Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 18.404.000
  • Christelijke bevolking: 4.576.000
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia en islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, persoonlijke levenssfeer en publieke ruimte
De situatie voor christenen

Om controle over de samenleving te houden, heeft de overheid van Kazachstan de godsdienstvrijheid ingeperkt. Dit betekent dat de politie extra surveilleert en bijeenkomsten kan binnenvallen. Ze doet dit onder het mom van dreiging van islamitisch extremisme. Leden van de Russisch-Orthodoxe kerk ervaren weinig problemen, omdat zij over het algemeen geen contact leggen met de islamitische Kazachse bevolking. Andere christelijke gemeentes hebben meer last van de acties van de overheid. Soms worden de aanwezigen gefilmd en wordt christelijke lectuur in beslag genomen.

Met name christenen met een moslimachtergrond ervaren veel vervolging. Familie, vrienden en buren keren zich tegen iemand die christen wordt. Sommige gelovigen worden door hun familie opgesloten, in elkaar geslagen en soms zelfs uit hun dorp verbannen. Ook lokale islamitische leiders spreken zich uit tegen christenen.

Voorbeelden van vervolging
  • Kerkleden kregen in februari 2018 tijdens een zondagse eredienst de schrik van hun leven toen de geheime dienst hun bijeenkomst binnenviel. De voorganger, zijn vrouw en de leiders van de kerk werden meegenomen. De leiders mochten na drie uur naar huis, maar de voorganger werd beschuldigd van ‘religieus extremisme’. Ruim 100 kilo aan christelijke boeken en Bijbels werd uit zijn huis gehaald.
  • In april 2018 werd de auto van een voorganger gestolen en gesloopt.
Wat doet Open Doors in Kazachstan?

In samenwerking met lokale kerken en werkers ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk in Centraal-Azië met gebed en trainingen, onder meer voor vrouwen en jongeren. Christenen in de regio ontvangen christelijke lectuur, gevangenen en christenen die zijn verstoten om hun geloof krijgen hulp. Ook zet Open Doors sociaaleconomische ontwikkelingsprojecten

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten