Te midden van alle politieke instabiliteit hebben christenen in Jemen het dubbel zwaar te verduren. Bekering tot het christendom wordt gestraft met fysiek geweld of zelfs de doodstraf door familie of de gemeenschap. Lokale imams hebben veel macht en de overheid steunt hen hierin door actief christenen te vervolgen.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 28.915.000
  • Christelijke bevolking: enkele duizenden
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven
De situatie voor christenen

Moslims die zich bekeren tot het christendom moeten erg op hun hoede zijn. Zelfs in hun eigen huis kunnen ze nauwelijks de Here God dienen. Wanneer hun familie ontdekt dat ze christen zijn, staat hen fysiek geweld of zelfs de dood te wachten. Lokale imams spelen hier een grote rol in. Zij geven bekeerlingen vaak aan de bij de overheid.

Van de overheid hoeven christenen geen steun te verwachten. De overheid handhaaft de sharia, de islamitische wet, en bekering tot het christendom is verboden. Bovendien werkt zij samen met radicale moslimgroeperingen. Deze moslimgroeperingen zaaien haat en angst onder de bevolking en deinzen er niet voor terug om geweld te gebruiken. Dit raakt met name de christenen.

De noodsituatie in het land verergert de situatie van christenen. Hulpgoederen worden verspreid via islamitische organisaties en lokale moskeeën. De uitdelers ervan weigeren vaak de goederen uit te delen aan mensen die geen moslim zijn.

Voorbeelden van vervolging
  • Tenminste 27 christenen werden in 2018 zowel mentaal als fysiek mishandeld.
  • Vijf christelijke families moesten verhuizen vanwege doodsbedreigingen die ze ontvingen. Ze wonen nu in een ander gedeelte van het land. Het gaan om tenminste 35 mensen.
  • Verschillende christelijke Jemenieten zijn het land uit gevlucht, omdat hun families hen ernstig onder druk zetten.
Wat doet Open Doors in Jemen?

Om veiligheidsredenen is het niet mogelijk om informatie te geven over eventuele activiteiten in dit land. Open Doors roept christenen wereldwijd op te bidden voor vervolgde geloofsgenoten in Jemen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten