De meeste Iraakse christenen wonen in de Koerdische regio in Noord-Irak, maar steeds meer christenen vrezen voor hun huizen en banen. De overheid vervolgt hen, extremistische moslimgroeperingen belagen hen en hun familie zet hen onder druk. Steeds meer christenen in Irak krijgen het idee dat ze vergeten zijn.

  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 39.340.000
  • Christelijke bevolking: 225.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid, georganiseerde misdaad en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: publieke ruimte, familieverband en gemeenschapsleven
De situatie voor christenen

De meeste Iraakse christenen wonen in de Koerdische regio in Noord-Irak. Sinds 2017 keren steeds meer christenen terug naar hun vroegere woonplaatsen, maar de druk op deze mensen neemt overal toe. Kinderen worden geweigerd op de basisschool, volwassenen moeten hun baan opgeven en vele christenen zijn bang dat ze hun huis uitgezet worden door hun huisbaas. Steeds meer christenen in Irak krijgen het idee dat ze vergeten worden en dat de overheden in het Westen het niet meer nodig vinden om hen aandacht te geven.

Ook al is Islamitische Staat weg uit Irak, zijn ideologie heeft nog steeds invloed op het land. Christenen ervaren ook vervolging door islamitische leiders, vooral door haatprediking in moskeeën. Vanuit alle geledingen binnen de overheid worden christenen bedreigd en ‘aangemoedigd’ om te emigreren.

Het is verboden om je te bekeren naar het christendom. Moslimbekeerlingen ervaren dan ook zware vervolging vanuit hun gemeenschap en familie. Ze kunnen niet praten over hun bekering en lopen het risico op bedreiging, verstoting of erger.

Voorbeelden van vervolging
  • Tijdens een aanval van IS op Qaraqosh werden vrouwen lastig gevallen en seksueel misbruikt. Meerdere mannen werden mishandeld of met de dood bedreigd. Er worden nog steeds 48 mensen vermist die tijdens de aanval zijn verdwenen.
  • In november 2017 werd een christelijke begraafplaats vernield en een christelijke school werd geplunderd.
  • Op 8 maart 2018 werden drie christenen (een dokter, zijn vrouw en zijn moeder) doodgestoken bij een roofoverval.
  • In september 2018 werd een christen door zijn schoonvader vermoord toen deze ontdekte dat hij christen was geworden.
Wat doet Open Doors in Irak?

Dankzij lokale partners en kerken in Irak ondersteunt Open Doors de vervolgde kerk met trainingen, traumazorg, Bijbels en christelijke boeken. Ook biedt Open Doors noodhulp en sociaaleconomische hulp. Daarnaast roept Open Doors christenen wereldwijd op om te bidden voor geloofsgenoten in Irak.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten