Het christendom heeft diepe wortels in Egypte. Desondanks neemt de vervolging van christenen toe. Christenen zijn tweederangsburgers volgens de moslims. Dit komt terug in allerlei aspecten van hun leven. Zowel privé als in het openbaar worden ze vanwege hun geloof vervolgd.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 99.376.000
  • Christelijke bevolking: 9.937.600
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, familieverband en persoonlijke levenssfeer
De situatie voor christenen

Ondanks de diepe wortels van het christendom in Egypte worden christenen in dit land vaak buitengesloten en behandeld als tweederangsburgers. Door de opkomst van extremistischere vormen van de islam neemt de druk op christenen toe. Ze ontmoeten tegenstand vanuit allerlei hoeken, zowel van hun familie als vanuit de overheid.

Christenen hebben te maken met verschillende vormen van vervolging. Voorbeelden hiervan zijn discriminatie, gewelddadige aanvallen door radicale moslims op mensen en kerken, uitsluiting, diefstal van land of eigendommen en beperkende wetten. Ook roepen radicale imams op tot geweld richting christenen.

Kerkelijke gemeenschappen hebben moeite met het vinden van een kerkgebouw. Veel christenen, en vooral vrouwen, worden gediscrimineerd en achtergesteld of misbruikt op hun werk of in het openbaar. Christenen met een moslimachtergrond ervaren vaak grote druk vanuit hun familie om terug te keren naar de islam.

Voorbeelden van vervolging
  • In december 2017 opende een gewapende man in Caïro het vuur op een kerk en een nabijgelegen winkel die door christenen gerund werd. Elf mensen kwamen om door de aanval.
  • Toen in juli 2018 een groep mensen christenen aanvielen, ontstond er een grote rel waarbij negentig mensen werden gearresteerd. Zij probeerden de huizen van koptische christenen aan te vallen.
  • In juli 2018 werd een pastor dood gevonden. Zijn hoofd was ingeslagen in een kerkje in de woestijn ten noordwesten van Caïro.
Wat doet Open Doors in Egypte?

In samenwerking met lokale kerken steunt Open Doors verschillende projecten in Egypte. Ook roept Open Doors christenen op biddend naast hun vervolgde geloofsgenoten in Egypte te gaan staan.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten