Het boeddhisme is het nationale erfgoed van Bhutan. Tot halverwege vorige eeuw was Bhutan een gesloten koninkrijk. Sinds 2008 is Bhutan een parlementaire democratie. De overheid en de koning leggen grote nadruk op het boeddhisme. Het christendom is een buitenlandse invloed en wordt daarom met argwaan bekeken en sterk afgekeurd.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: boeddhisme
  • Inwoners: 817.000
  • Christelijke bevolking: 30.000
  • Aanjagers van vervolging: religieus nationalisme en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: kerkelijk leven, persoonlijke levenssfeer en publieke ruimte
De situatie voor christenen

Omdat wordt verwacht dat elke Bhutanees boeddhist is, worden christenen met argwaan bekeken. Vaak werken religieuze leiders, familieleden en de lokale gemeenschap samen om een gelovige terug te laten keren naar het boeddhisme. Kerken worden niet officieel erkend, waardoor christenen die samenkomen illegaal bezig zijn. Er is nog nooit toestemming gegeven om een kerk te bouwen. Christelijke samenkomsten gebeuren daarom met name in het geheim.

Met name op het platteland zijn het boeddhistische monniken die christenen tegenwerken. De autoriteiten doen niets om christenen te beschermen. Christenen die niet (meer) mee willen doen aan traditionele rites worden vaak tegengewerkt en buitengesloten. Veel christenen hebben een probleem bij het vinden van werk. Ze zijn daarom vaak arm en leven in moeilijke omstandigheden.

Christenen kunnen rekenen op sterke druk vanuit familie, vrienden en buren. Op het platteland is het een traditie dat boeren samen planten en oogsten. Christenen worden hiervan uitgesloten. Dorpsgenoten maken het dagelijks leven van een christen erg zwaar. Om naar school te mogen, hebben alle Bhutanese kinderen een aanbevelingsbrief van het dorpshoofd nodig. Niet alle christelijke kinderen krijgen een brief. Als ze wel naar school gaan, worden ze ook daar achtergesteld.

Voorbeelden van vervolging
  • De autoriteiten sloten een huiskerk en bedreigden de kerkleden. Twee voorgangers werden een tijdje vastgehouden en verhoord.
  • Verschillende christelijke scholieren en studenten moeten verplicht de ochtend- en avondrituelen meedoen. Soms moeten ze ook boeddhistische altaren schoonmaken.
Wat doet Open Doors in Bhutan?

Via lokale partners steunt Open Doors de christenen in Bhutan. Daarnaast roepen we wereldwijd op tot gebed voor onze Bhutanese broers en zussen.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten