De kerk in Bangladesh wordt op allerlei manieren bedreigd. Christenen worden voortdurend in de gaten gehouden en er wordt alles aan gedaan hen weg te houden bij het christendom. Moslimbekeerlingen lijden vaak onder de druk vanuit hun familie en gemeenschap, maar ook radicale groeperingen oefenen zware druk uit op christenen.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 166.368.000
  • Christelijke bevolking: 869.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, religieus nationalisme en etnische vijandigheid
  • Meest merkbaar in: gemeenschapsleven, persoonlijke levenssfeer en publieke ruimte
De situatie voor christenen

De vervolging van christenen in Bangladesh is zwaar en christenen leven voortdurend in angst. Niet alleen voor terroristische aanvallen, maar ook voor openbare discriminatie, gedwongen huwelijk, verkrachting of bedreiging. Vooral ex-moslims die christenen zijn geworden, lijden onder vervolging. Zij krijgen steeds meer regels opgelegd door familie, religieuze leiders, buren en radicale islamitische groeperingen. Daarom komen ze samen in kleine kerken of op geheime locaties uit angst voor een aanval.

Christenen mogen geen christelijke lectuur in huis hebben en worden gediscrimineerd op hun werk. Hun kinderen volgen alleen niet-christelijk onderwijs en worden gepest door andere kinderen. Christenen worden voortdurend in de gaten gehouden en er wordt alles aan gedaan hen weg te houden bij het christendom.

Voorbeelden van vervolging
  • Vooral christelijke vrouwen zijn kwetsbaar. In mei 2018 werd een jonge christen vermoord en in september 2018 pleegde een vrouw zelfmoord nadat ze gedwongen was om zichzelf uit te kleden terwijl ze gefilmd werd.
  • In 2018 werden verschillende locaties waar christenen samenkwamen aangevallen. Hierbij raakten meerdere mensen gewond.
  • Meerdere christenen werden gevangen genomen.
Wat doet Open Doors in Bangladesh?

Open Doors versterkt de kerk in Bangladesh met Bijbels, christelijke lectuur en trainingen. Analfabete christenen geven we lees- en schrijflessen, zodat ze zelf de Bijbel kunnen lezen. Ook trainen we christenen hoe ze kunnen omgaan met en reageren op vervolging. Slachtoffers van vervolging ontvangen juridische bijstand en praktische hulp.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten