De overheid van Azerbeidzjan houdt de godsdienst in het land streng in de gaten. Ze hanteert een wet die haar het recht geeft om bij kerkdiensten binnen te vallen, mensen te arresteren en activiteiten te verbieden. Uit angst voor vervolging leven veel christenen als geheime gelovige.

  • Regio: Azië
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 9.924.000
  • Christelijke bevolking: 321.000
  • Aanjagers van vervolging: dictatoriale paranoia en islamitische onderdrukking
  • Meest merkbaar in: persoonlijke levenssfeer, kerkelijk leven en publieke ruimte
De situatie voor christenen

Azerbeidzjan hanteert sinds 2009 een wet die religieuze vrijheid streng inperkt. De overheid gebruikt deze wet om boetes, politie-invallen en het arresteren of gevangennemen van mensen goed te praten. In het land zijn - buiten door de staat gecontroleerde instanties - religieuze activiteiten verboden. Agenten infiltreren bij gemeentes en kerkleiders moeten zich regelmatig bij de politie melden. Dit veroorzaakt angst en wantrouwen omdat niemand weet wie nog te vertrouwen is.

Moslimbekeerlingen ervaren vervolging van familie, vrienden, gemeenschap en lokale imams. Ze worden mishandeld en gedwongen om terug te keren naar de islam. Sommige christenen worden voor langere tijd opgesloten of geslagen. Lokale moellahs maken hen zwart en vervolgens worden christenen soms verstoten uit de gemeenschap. Om dit alles te voorkomen, verbergen veel moslimbekeerlingen hun nieuwe geloof. Ze worden geheime gelovigen.

Voorbeelden van vervolging
  • In november 2017 ontving een baptistengemeente een waarschuwing dat ze niet mochten samenkomen. Hun kerk, die zich sinds 1994 (vergeefs) probeert te registreren, werd gesloten.
  • De overheid controleert alle religieuze lectuur die in Azerbeidzjan geproduceerd, gepubliceerd of geïmporteerd wordt streng. Ze ontkent dat het hier gaat om censuur.
Wat doet Open Doors in Azerbeidzjan?

In samenwerking met lokale kerken en pastors ondersteunt Open Doors christenen die omwille van hun geloof uit de gemeenschap verstoten zijn of hun baan verloren hebben. Verder helpt Open Doors met bijbels en trainingsmateriaal. Wereldwijd roept Open Doors op tot gebed voor de christenen in Azerbeidzjan.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten