Algerije is in een jaar tijd twintig plaatsen gestegen op de Ranglijst Christenvervolging. De druk op christenen vanuit de overheid is enorm gestegen. Een groot aantal kerken is het afgelopen jaar gesloten. Gelovigen verloren hierdoor hun kerkelijke thuisbasis. Christenen met een moslimachtergrond komen steeds vaker uit voor hun geloof, maar daardoor ondervinden ze vijandschap vanuit hun familie en de gemeenschap waarin ze wonen.

  • Regio: Afrika
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 42.008.000
  • Christelijke bevolking: 125.000
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en dictatoriale paranoia
  • Meest merkbaar in: familieverband, persoonlijke levenssfeer en kerkelijk leven
De situatie voor christenen

Algerijnse christenen durven het evangelie niet met hun familie en dorpsgenoten te delen. Een gesprek over het christelijk geloof kan namelijk als godslastering worden gezien. Degenen die wel voor hun geloof uitkomen, lijden onder intimidatie en discriminatie. Familieleden, vrienden en dorpsgenoten dwingen de bekeerling op allerlei (gewelddadige) manieren om terug te keren naar de islam. Dit gebeurt met name in de afgelegen, conservatieve regio’s waar radicaalislamitische groepen sterk vertegenwoordigd zijn.

De Algerijnse overheid faalt in het beschermen van de rechten van deze kwetsbare christenen. Daarbij vervolgt zij de kerk op actieve manier door samenkomsten en bekering tot het christendom te verbieden. Een nieuwe trend hierin is het sluiten van kerken. De Algerijnse overheid heeft sinds november 2017 tientallen kerken gesloten of laten sluiten.

Het etnische conflict tussen de Arabieren en de Berbers in het land wakkert christenvervolging verder aan. De Berbers zijn al eeuwenlang een minderheid in het land. Er is weinig ruimte voor hun taal en cultuur binnen de overwegend islamitische maatschappij. Veel Algerijnse christenen maken deel uit van de Berbers en worden daarom dubbel zo hard aangepakt.

Zowel overheid als samenleving beperken de vrijheid van Algerijnse christenen. Soms vormen ze zelfs een gevaar voor hun levens.

Voorbeelden van vervolging
  • Een Algerijnse christen werd aangehouden omdat hij een Bijbel en andere christelijke boeken bij zich had. Hij kreeg zes maanden cel en een boete.
  • Een andere christen werd veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf. Hij zou beledigende berichten over de islam op zijn Facebookpagina hebben gepost. Uiteindelijk kwam hij dankzij presidentiële gratie vrij.
  • De Algerijnse autoriteiten sloten het afgelopen jaar meerdere kerken. Sommige kerken zijn weer geopend, andere blijven dicht. Algerijnse christenen ervaren hierdoor veel onzekerheid.
Wat doet Open Doors in Algerije?

Open Doors staat naast de Algerijnse kerk door opvallende nieuwsfeiten over christenvervolging te publiceren en de vrije kerk op te roepen tot gebed. Ook wordt er praktische hulp geboden. Met deze hulp worden kerkleiders opgeleid en worden er Bijbels en andere christelijke literatuur uitgedeeld.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten