Alle Afghaanse christenen zijn moslimbekeerlingen. Zij kunnen hun geloof niet openlijk belijden. Vaak is er maar één uitkomst als hun bekering bekend wordt: ze worden vermoord. Zowel radicale islamitische groeperingen als islamitische families hebben er alles voor over om de eer van de islam te redden.  • Regio: Midden-Oosten
  • Hoofdreligie: islam
  • Inwoners: 36.373.000
  • Christelijke bevolking: duizenden
  • Aanjagers van vervolging: islamitische onderdrukking, etnische vijandigheid en georganiseerde misdaad
  • Meest merkbaar in: alle aspecten van het leven

De situatie voor christenen

Officieel zijn er geen christenen in het voor 99 procent islamitische Afghanistan. Het is verboden om je te bekeren tot het christendom en christenen krijgen dan ook geen erkenning in de maatschappij. De sociale controle door overheid, buren, vrienden en familie is erg hoog. Christenen houden zich daarom vaak verborgen. Er zijn geen kerken en samenkomsten vinden in het diepste geheim plaats.


In Afghanistan staan het gezin en de familie voorop. De zorg voor elkaar is belangrijker dan wat dan ook. Als iemand ook maar probeert zich te richten op iets anders (zoals het christendom), zijn de gevolgen groot. Christenen krijgen geen gezondheidszorg meer of worden uit de gemeenschap verstoten. Hun kinderen worden ter adoptie afgestaan aan islamitische families, ze moeten scheiden, verliezen hun erfrecht of belanden in een inrichting omdat Afghanen geloven dat geen weldenkend persoon de islam verlaat.

Christenen kunnen zelfs de doodsstraf krijgen. Hun omgeving heeft er alles voor over om de eer van de familie en de gemeenschap te redden.

Voorbeelden van vervolging

Om veiligheidsredenen kunnen geen specifieke voorbeelden worden genoemd. Enkele globale voorbeelden:

  • Artikel 3 van de Afghaanse grondwet stelt dat geen enkele wet of handeling in mag gaan tegen de islam. Hierdoor gelden er vele restricties op en wetten tegen het christendom.
  • In mei 2017 werden meerdere christelijke hulpverleners vermoord.
  • Als een Afghaanse christen op (online) onderzoek uit gaan naar het christendom loopt hij groot risico. Als hij betrapt wordt, kan hij geïndoctrineerd, gearresteerd en gemarteld worden in een poging om hem terug te laten keren naar de islam.

Wat doet Open Doors in Afghanistan?

Via lokale partners steunt Open Doors de christenen in Afghanistan. Daarnaast roept Open Doors wereldwijd op tot gebed voor Afghaanse geloofsgenoten.

Help vervolgde christenen

Helpt u vervolgde christenen met een gift?
DONEER NU

Gerelateerde nieuwsberichten