Centraal-Afrikaanse Republiek - 25 februari 2014

'Overweldigend aantal vrouwen verkracht'

Centraal Afrikaanse Republiek – Een Open Doors-medewerker is op dit moment in de Centraal-Afrikaanse Republiek om christenen en kerkleiders te bemoedigen en te kijken welke hulp nodig is. Hij doet verslag.

“Tijdens mijn vlucht naar Bangui, de hoofdstad van CAR, vraag ik me af wat de komende dagen zullen brengen voor mij en mijn collega’s. Het is mijn opdracht om buiten de hoofdstad Bangui, in de binnenlanden van de Centraal-Afrikaanse Republiek, christenen en hun voorgangers te ontmoeten. Om hen te bemoedigen, te horen wat ze hebben meegemaakt en te zien hoe we hen kunnen helpen. Reizen buiten de hoofdstad is een risicovolle onderneming.

Hoewel Franse en Afrikaanse troepen aanwezig zijn in alle steden in het westen, zwerven Séléka-milities door afgelegen gebieden en strijdtroepen van Anti-Balaka zijn overal. Ik heb gehoord dat medewerkers van humanitaire hulporganisaties door het land hebben gereisd zonder militaire escorte, maar ik weet dat we de komende dagen veel wijsheid nodig zullen hebben als we over reizen buiten Bangui nadenken.

Als ik de volgende ochtend wakker word, is er al volop bedrijvigheid. Vluchtelingen uit het kamp bij het vliegveld trekken de stad in. De toegangswegen naar het vliegveld worden bewaakt door zwaargewapende Franse militairen en Afrikaanse soldaten patrouilleren door de straten.

Als eerste bezoeken we een kerkdienst in de gemeente van dominee Nicolas Guerekoyame-Gbangou. De laatste keer dat ik hem zag was tijdens zijn bezoek aan Europa, waarin hij pleitte voor een VN-vredesmissie naar de Centraal-Afrikaanse Republiek. Toen hij net was aangekomen in Nederland kreeg hij te horen dat zijn 35-jarige dochter was overleden door alle stress die de strijd in CAR met zich meebrengt.

Tijdens de kerkdienst die we in zijn gemeente meemaken, zingt een pastor een lied om gemeenteleden te bemoedigen die het afgelopen jaar een dierbare verloren. Het lied beschrijft dat rozen in de hemel niet verwelken en dat we onze familieleden weer zullen zien in de hemel. Die boodschap raakte dominee Guerekoyame-Gbangou diep.

Na de dienst gaan we met de dominee mee naar huis, waar zijn hele familie aanwezig is. Ik had een cadeau bij me: 24 tulpenbollen, om hem er opnieuw aan te herinneren dat bloemen niet vergaan in de hemel. Het is mijn gebed dat deze tulpen als ze in volle bloei staan voor dominee Guerekoyame-Gbangou een herinnering zijn aan het feit dat hij zijn dochter weer zal zien in de hemel.

Op zondag mag ik zelf voorgaan in een kerk. We reizen erheen per taxi. Vier volwassenen op de achterbank zorgen voor een bijzondere aanblik. Als we bij een brug aankomen die is verwoest door het oorlogsgeweld, vervolgen we onze reis te voet.

Bij de kerk ontmoeten we een pastor die eveneens werkt als dokter. Hij behandelt vrouwen die zijn verkracht en vertelt ons over het overweldigende aantal vrouwen dat dit is overkomen.

Toch hangt er een levendige sfeer in de kerk. Als de dienst begint, zijn er vooral veel jongeren aanwezig, maar langzaam maar zeker druppelen ook volwassenen binnen om te luisteren naar mijn preek over Romeinen 12:19-20: ‘Neem geen wraak, geliefde broeders en zusters, maar laat God uw wreker zijn, want er staat geschreven dat de Heer zegt: ‘Het is aan mij om wraak te nemen, ik zal vergelden.’ Maar ‘als uw vijand honger heeft, geef hem dan te eten, als hij dorst heeft, geef hem dan te drinken. Dan stapelt u gloeiende kolen op zijn hoofd’.

Veel christenen in CAR worstelen met gevoelens van haat en willen wraak nemen voor het leed dat hen is aangedaan in dit conflict. Open Doors probeert de kerk in het land te helpen bij de immense taak waar ze voor staat om verzoening te bewerkstelligen in CAR. We bidden voor Gods genade over Zijn kinderen en bidden in het bijzonder voor kerkleiders die voorop gaan in het onderwijzen van verzoening en vrede.

Na de dienst maken we plannen om in de komende dagen Bangui te verlaten en onder begeleiding van MISCA-soldaten naar Mbaiki en Boda te reizen, om daar christenen op te zoeken.”

Gerelateerde nieuwsberichten