Centraal-Afrikaanse Republiek - 29 januari 2014

Huizen christenen platgebrand in CAR

Centraal-Afrikaanse Republiek – Het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek houdt aan. In de hoofdstad Bangui vielen doden toen Séléka-rebellen een wraakactie uitvoerden omdat strijders van de Anti-Balaka één van hun posten haden veroverd. In andere plaatsen werden meer dan 200 huizen van christenen platgebrand door Séléka. Hierbij vielen naar schatting enkele honderden doden.

Franse troepen grepen in bij het geweld tussen Séléka en Anti-Balaka in Bangui, maar de sfeer is nog steeds extreem gespannen. Onder de dodelijke slachtoffers zijn een voorganger van de Union of Baptist Churches en zijn zoon.

In Bouar, Boali, Bossembélé, Bocaranga en Kaga-Bandoro staken rebellen van Séléka meer dan 200 woningen van christenen in brand. Volgens lokale bronnen zijn hierbij honderden doden gevallen.

De Centraal-Afrikaanse Republiek eindigde op plaats 16 van de Ranglijst Christenvervolging vanwege het enorme geweld tegen christenen in het land. Op geweld scoorde het land hoger dan Syrië, Pakistan, Egypte en Irak. De islamitische Séléka-beweging, een alliantie van vier islamitische groeperingen, verdreef in maart 2013 president François Bozizé en trekt sindsdien moordend en plunderend door het land.

Sinds september verzet de tegenbeweging Anti-balaka (letterlijk: tegen het zwaard) zich met geweld tegen de aanvallen van de moslims. Soms vallen zij zelf ook aan. De Anti-balaka is een beweging die bestaat uit gewapende milities die zijn geformeerd door de verdreven president Bozizé.

Gerelateerde nieuwsberichten