Noord-Afrika - 20 juli 2020

Persoonlijk contact via het computerscherm in Noord-Afrika

Kabil* is een bijbelleraar en trainer die namens Open Doors de verschillende trainers in kerken in Noord-Afrika onderwijst hoe zij in hun kerken discipelschapstraining kunnen geven. Tot voor kort reisde hij langs de kerken, maar door het coronavirus werkt hij nu online.

Eerder dit jaar vertelde hij aan een medewerker over de vervolging van christenen in zijn land in Noord-Afrika. Kabil: “De autoriteiten kunnen onze gebouwen sluiten, maar de kerk blijft bestaan, want wij zijn de kerk”. Toen wist hij niet dat de kerken moesten sluiten om een virus. Maar uit zijn woorden blijkt dat de kerk moedig is door de crisis heen. Om zich heen proeft hij paniek vanwege het virus en de economische crisis, maar zijn werk bloeit.

“Door de crisis is mijn bediening erg veranderd. We kunnen niet reizen, elkaar niet ontmoeten, geen groepsbijeenkomsten houden en geen gezellige momenten met elkaar beleven. Maar we kunnen ook voordeel halen uit deze tijd.”

Kabil legt uit welk voordeel hij ontdekte. “Samen met de dertig trainers in de verschillende kerken in het land heb ik contact gelegd via social media. Sinds maart werk ik nu online vanuit mijn huis zoals ik voorheen werkte en rondreisde. Ik heb hetzelfde schema met afspraken met de kerken en trainingsgroepen. Het online werk is een grote zegen voor ons allemaal. Het versterkt onze eenheid en de deelnemers worden er door gezegend. Van de omstandigheden maken we volop gebruik en de trainingen gaan door. Ik houd de weekenden voor mezelf en mijn gezin en om van mijn kinderen te genieten.”

Toch zijn er ook nadelen aan deze nieuwe manier van werken. Kabil vervolgt: “Vaak zijn er problemen met de verbindingen. Christenen in afgelegen gebieden hebben geen internet. Ook de hardware laat te wensen over, of christenen hebben geen geld voor internet. De overheid verlaagt ook de snelheid van internetverbindingen. Dit zijn uitdagingen voor ons.”

Hij eindigt het gesprek met een dankwoord doorspekt met Bijbelteksten en gebedspunten. En aan het eind ervan zegt hij: “Weet broeders en zusters, dat we allemaal in de dienst van God staan. We werken allemaal voor de glorie van God. Moge God jullie zegenen. Wees waakzaam om niet gelijk aan de wereld te worden. Dank je wel uit de grond van mijn hart dat jullie met ons meereizen op deze reis.”

*schuilnaam

Gerelateerde nieuwsberichten