Iran - 17 februari 2020

Fatemeh Mohammadi zit opgesloten in overvolle vrouwengevangenis

Iran - De christelijke bekeerlinge Fatemeh (Mary) Mohammadi uit Iran zit in de gevangenis van Qarchak. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie Article18 bevestigd. Mary werd in januari gearresteerd tijdens protestdemonstraties in de Iraanse hoofdstad Teheran na het per ongeluk neerschieten van een Oekraïens passagiersvliegtuig.

Na haar arrestatie was Mary wekenlang spoorloos. Article18 zegt nu uit betrouwbare bron te weten waar zij gevangen zit. Ook zegt de organisatie dat voor Mary’s vrijlating een borgsom van 30 miljoen tomans (bijna 2100 euro) is gevraagd.

Mary's familie is erin geslaagd dat geld in te zamelen. Het bedrag gelijk staat aan een gemiddeld jaarsalaris voor Iraniërs. Tijdens de financiële inzameling echter is de zaak van Mary overgedragen aan een rechtbank die zal beslissen of ze al dan niet tijdelijk wordt vrijgelaten uit de gevangenis, aldus de bron tegen Article18.

De Iraanse christin is beschuldigd van “verstoring van de openbare orde door deel te nemen aan een illegale vergadering”. Mary heeft een advocaat gekregen die zij niet heeft gekozen. Ze mocht een paar keer naar huis bellen om haar familie ervan te verzekeren dat het goed met haar gaat.

De woordvoerder van Article18, Mansour Borji, zegt dat hij “buitengewoon opgelucht” is haar verblijfplaats te weten. Hij hoopt binnenkort haar (voorlopige) vrijlating uit de gevangenis te kunnen bevestigen.

Mary's zaak trok wereldwijd aandacht. Zo sprak de Amerikaanse president Donald Trump tijdens zijn recente toespraak bij het Nationale Gebedsontbijt over haar lot. In juli vorig jaar was tegen Mary een aanklacht ingediend wegens het ‘ongepast’ dragen van haar sluier (hijab), in december werd zij zonder nadere uitleg uitgesloten van examens aan de universiteit in Teheran. Medio januari is ze opgepakt tijdens protestacties in de hoofdstad.

Tijdens haar gevangenschap moest Mary veel ontberingen doorstaan. Ze is afgeranseld en moest urenlang in een tuin zitten, ondanks extreem koud winterweer. Zij is een van de ongeveer tweeduizend vrouwelijke gevangenen in de overvolle Qarchak-gevangenis. Dit cellencomplex wordt beschouwd als de ergste vrouwengevangenis van Iran en is volgens Open Doors “een omgeving die verkrachting en moord creëert”.

Gerelateerde nieuwsberichten