Algerije - 12 december 2019

Presidentsverkiezingen in Algerije… gaat er iets veranderen?

Vandaag zijn er presidentsverkiezingen in Algerije. Maar valt er wel wat te kiezen? Alle vijf kandidaten hebben banden met het regime van oud-president Bouteflika. Veel Algerijnen verwachten daarom weinig van hun stemrecht. Voor de christenen in het land, die steeds meer verdrukking ervaren, is dat geen goed nieuws. Zij verwachten meer van gebed. Pastor Salah uit Tizi Ouzou doet een nieuwe oproep.

In oktober werd het nieuws bekend dat de kerk van pastor Salah door de politie gesloten werd. Verschillende leden, waaronder Salah zelf, raakten daarbij gewond. Twee maanden later blijkt het verlies van de kerk niet het einde van hun gemeente. Salah: “We zijn doorgegaan in kleine huiskerken. Er zijn er nu zes en we hopen op meer. Dat is niet eenvoudig. Ik snap dat mensen het eng vinden om hun huis beschikbaar te stellen.”

Er is veel veranderd. In huizen mogen niet meer dan tien personen samenkomen en Salah kan dus niet meer voor de hele gemeente voorgaan. Maar hij is nog altijd een bindende factor: “Alle leden hebben mijn telefoonnummer en ik kom graag langs, wanneer ze willen.” Hij ziet ook voordelen van de nieuwe situatie: “Het is voor de overheid lastiger om meerdere huizen in de gaten te houden dan één kerkgebouw. We doen ook niets illegaals, zolang we de buren niet lastig vallen. Hardop zingen is om die reden helaas niet mogelijk. Maar de grootste uitdaging is om mensen die een huiskerk leiden, goed toe te rusten.”

Pastor Salah roept op tot gebed voor zijn land. Hij vraagt gebed voor vrede en veiligheid. Ook vraagt hij om te bidden voor de presidentsverkiezingen die vandaag plaatsvinden. Algerijnse christenen hopen dat iemand verkozen wordt die het goed voor heeft met christenen.

Algerije staat op plek 22 op de Ranglijst Christenvervolging 2019. Het Europees Parlement nam onlangs een resolutie aan waarin het zijn zorgen uit over de mensenrechten in Algerije. In de resolutie wordt ook gesproken over de kerksluitingen. Deze aandacht voor de situatie in Algerije is belangrijk, maar gebed blijft nodig dat de Algerijnse overheid – straks onder haar nieuwe president – zich de kritiek aantrekt en zich gaat inzetten voor positieve verandering.

Gerelateerde nieuwsberichten