Syrië - 16 oktober 2019

Gaan we weg of blijven we?

Turkije viel vorige week woensdag het noorden van Syrië binnen; je hebt er ongetwijfeld al over gehoord op het nieuws. In het dorp Qamishli dat grenst aan Turkije brak grote paniek uit. Het dorp werd vanuit de lucht aangevallen en er waren veel bomexplosies. Verschillende inwoners raakten gewond. Inmiddels is de rust enigszins teruggekeerd, maar staan veel christenen in dubio: Gaan we weg of blijven we? Pastor George en pastor Moushi, partners van Open Doors in het noorden van Syrië, zien dat gemeenteleden worstelen met die vraag.

“Zaterdag hadden we als gemeente een bijeenkomst om te beslissen of we moeten blijven of vertrekken”, vertelt pastor George. “Veel christenen uit het dorp vertrekken. Ze gaan naar een dorpje ruim tachtig kilometer verderop, hoewel het daar niet veel veiliger is dan hier. Anderen gaan naar Homs. Zaterdagavond werd het echter wel rustiger, waardoor een aantal families die op punt van vertrekken stonden zich bedacht hebben. Als kerk hebben we besloten om alle mensen die blijven te steunen.”

De mensen die blijven, lopen tegen de nodige problemen aan. “Vrijdagavond werd de bakkerij geraakt waar bijna al ons brood vandaan komt”, vertelt pastor Moushi. “Verder maken mensen zich veel zorgen om de gevangenissen waar IS-strijders worden vastgehouden. Wat als deze gevangenissen geraakt worden en strijders ontsnappen? Mensen zijn erg bang voor terroristische aanslagen die ontsnapte IS-strijders zouden kunnen plegen, met name tegen christenen.”

Gerelateerde nieuwsberichten