Nigeria - 30 juli 2019

Tien jaar Boko Haram, tien jaar dood en verderf

Nigeria -Tijdens het tienjarig bestaan van de Nigeriaanse terreurorganisatie Boko Haram zijn tienduizenden Nigerianen gedood. Duizenden werden ontvoerd en gedwongen zich te bekeren tot de islam. Miljoenen Nigerianen sloegen op de vlucht voor het geweld.

Op vrijdag 26 juli 2009 was er een confrontatie bij de centrale moskee in Maidaguri tussen Nigeriaanse militairen en volgelingen van de islamitische leider Muhammed Yusuf. In het geweld werden ruim zevenhonderd strijders gedood. Ook Muhammed Yusuf kwam om. Deze dag wordt gezien als de start van Boko Haram.

Het bloedvergieten op die dag was een fractie van het geweld dat zou volgen. Yusuf werd een martelaar en vele gedesillusioneerde en geïndoctrineerde jongeren sloten zich aan bij de nieuwe beweging: Boko Haram. Tien jaar later zijn er tienduizenden slachtoffers, duizenden ontvoeringen en gedwongen bekeringen en miljoenen vluchtelingen.

In 2014 was de terreurorganisatie op z’n sterkst. In april van dat jaar werden driehonderd Chibok meisjes ontvoerd. Ruim honderd meisjes worden nog steeds door de strijders vastgehouden.
In 2018 werden 105 meisjes van een school in Dapchi ontvoerd. Een maand later kwamen 103 meisjes vrij. Een meisje was tijdens de kidnapping overleden en een ander meisje, Leah, bleef in gevangenschap omdat ze weigerde haar geloof in Jezus Christus af te zweren.

Vandaag de dag is Boko Haram met meer dan 3.000 strijders de grootste IS-afdeling buiten het Midden-Oosten. Meer dan zeven miljoen mensen in Boko Haram-gebied zijn door hun terreur afhankelijk van voedselhulp.

Inmiddels is Boko Haram ook actief in Niger, Tsjaad en Kameroen. Volgens OCHA, de VN organisatie voor het coördineren van humanitaire zaken, zijn ongeveer tien miljoen mensen in het strijdgebied afhankelijk van humanitaire noodhulp.

Open Doors ondersteunt vervolgde christenen die getroffen zijn door het geweld van Boko Haram met noodhulp (voedsel, medicijnen en onderdak), traumazorg en training over het omgaan met vervolging.

Nigeria staat op plaats 12 van de Ranglijst Christenvervolging 2019. Het land staat op de ranglijst zo lang deze bestaat, namelijk 26 jaar. Meer informatie over Nigeria: www.opendoors.nl/ranglijst/nigeria.

 

Gerelateerde nieuwsberichten