Azerbeidzjan - 24 juni 2019

Pastor Azerbeidzjan strijdt al 25 jaar voor legale kerkdienst

Azerbeidzjan – Na 25 jaar strijden is het voor de baptistengemeente van pastor Hamid Shabanov uit Azerbeidzjan nog steeds illegaal om samen te komen. Een vergunning krijgt hij niet, wel werd hem een boete opgelegd omdat hij een huiskerkdienst leidde. Onlangs werd de beroepingszaak die hij aanspande tegen die boete wederom afgewezen.

In december 2016 deed de politie een inval bij het huis van pastor Hamid Shabanov, waar op dat moment een huiskerkdienst gaande was. Sinds die tijd probeert Shabanov in beroep te gaan tegen de hoge boete die werd opgelegd. ”Ik moest een boete van €750,- betalen omdat we bij elkaar kwamen om te bidden en te aanbidden”, vertelt Hamid Shabanov.

Bij zijn laatste poging van beroep tegen de boete, bij het constitutioneel gerechtshof, zegt een medewerker dat het beroep niet eens in behandeling is genomen omdat het eerder al is afgewezen.

Het houden van christelijke kerkdiensten wordt in Azerbeidzjan bestraft. Politie-invallen en hoge boetes ter hoogte van zo’n driemaal het minimumloon komen steeds vaker voor. Daardoor wordt het christenen bijna onmogelijk gemaakt samen te komen. Terwijl er in het islamitische Azerbeidzjan officieel vrijheid is van godsdienst.

Pastor Shabanov benadrukt dat het eerdere beroep op onjuiste gronden is afgewezen. “Dit impliceert dat de rechters van het constitutioneel hof de wetten niet kennen, en alleen maar bezig zijn met het afwijzen van de hogere beroepen die zij krijgen,” zegt Shabanov. “Het gevolg is dat de grondrechten van de mens niet worden beschermd.”

Doordat het zo moeilijk is om bij elkaar te komen, is het aantal gemeenteleden in de baptistengemeente van pastor Shabanov in Aliabad gedaald tot onder de 50. En juist dat aantal is nodig om bij de autoriteiten een officiële aanvraag in te dienen om kerk te mogen zijn. “Als we nu weer bij elkaar komen, krijgen we een dubbele boete”, vertelt Shabanov.

Shabanov probeert al sinds 1994 een vergunning te bemachtigen om legaal samen te mogen komen met zijn gemeente.
De mensen van zijn gemeente hebben slechts een enkele droom: de gelegenheid hebben om samen te komen, met elkaar te bidden en te aanbidden. In rust en veiligheid.

Bron: Forum 18

Gerelateerde nieuwsberichten