Nigeria - 20 juni 2019

Nigeria: Rachab herstelt van haar trauma

Aangevallen, verkracht of ontvoerd. Weggejaagd uit hun eigen leven en omgeving door Boko Haram of islamitische Fulani-herders. Terroristisch geweld traumatiseerde de vrouwen die zijn ondergebracht in het Trauma Centrum in het noordoosten van Nigeria.

Elk jaar voorziet Open Doors zo’n 2000 tot 3000 Nigerianen van traumaverwerking. Veelal in de kerken op de plek waar zij wonen. Maar voor de extreme gevallen is er het traumacentrum. Vijftien vrouwen uit vier provincies in het noorden van Nigeria die slachtoffer werden van terroristische aanvallen, zijn in de vrouwenkliniek geplaatst voor het verwerken van hun trauma. Twee van die vrouwen zijn Rachab* en Rebecca*.

Rachab: “Aan het begin van het programma stond ik er blanco in. Ik snapte er niks van. Maar op de tweede dag begreep ik het. Ik kwam met een gebroken hart, maar sinds gisteren ontvang ik genezing.” Rebecca: “Ik ervaar nu een vrede die ik nog nooit ervaren heb.”

Vrouwen die stilletjes in een hoekje zaten, leren stap voor stap weer in contact komen met elkaar. Op gezichten, getekend door verdriet, breekt langzaam een glimlach door. Door te verblijven in het traumacentrum en te werken aan hun herstel, komt de hoop op een beter leven voor deze vrouwen langzaam terug.

Gerelateerde nieuwsberichten