Sri Lanka - 23 april 2019

Aanslagen zijn niet-Sri Lankaans

Ermelo - Open Doors-woordvoerder Klaas Muurling ging gisteren in gesprek met het Nederlands Dagblad over de aanslagen. In het overwegend boeddistische Sri Lanka is voor christenen eigenlijk geen plek, weet hij. In het land is 9 procent (1,9 miljoen) christen.

Volgens Muurling zijn het niet zozeer de katholieken, maar vooral protestanten en bekeerde hindoes waartegen boeddhistische monniken zich keren. ‘Pastors worden er overvallen en de lokale politie is corrupt. De verkondiging van het evangelie staat er flink onder druk.’ Vijf jaar geleden was er een piek in onderdrukking, vertelt hij. ‘Dat werd toen gesteund door de lokale overheid. De laatste jaren is er meer stabilitieit gekomen, maar vervolging is nog elke dag merkbaar.’

De aanslagen van afgelopen weekend, waarbij drie kerken, drie hotels en een dierentuin werden getroffen, passen niet in het beeld van het type weerstand waarmee christenen te maken hebben, meent hij. ‘Dat er bijna driehonderd mensen omkomen is heel extreem. Ik begrijp wel dat de overheid zegt dat er een professioneel netwerk vanuit het buitenland achter moet zitten. Dit past niet bij de geloofsconflicten die Sri Lanka kent.’ Niet alleen christenen, maar ook de moslim-minderheid (12 procent van de bevolking) ervaart onderdrukking, zegt hij. ‘Misschien hebben zij hulp gehad vanuit het buitenland, maar het is giswerk.’

Via hun lokale netwerk waarin pastors als leiders getraind worden, heeft Open Doors vernomen hoe geschrokken de voorgangers waren. ‘Ik hoorde dat iemand bezig was met zijn Paaspreek, maar daarmee stopte en in gebed ging. In veel andere kerken zijn de diensten onderbroken om te bidden voor de getroffen mensen. Dat heeft maandag een vervolg gekregen.’ Open Doors wil nu vooral ‘luisteren’ naar pastors en hen bemoedigen. ‘Daarna bedenken we wat nodig is voor hen, dat kan bijvoorbeeld traumazorg zijn.’

Gerelateerde nieuwsberichten