China - 17 december 2018

Zoontje Chinese pastor onder politietoezicht

China - Honderd kerkleden van de Early Rain-kerk in Chengdu in zuidwest China werden vorige week gearresteerd. Onder hen waren ook pastor Wang en zijn vrouw. Wegens ‘ondermijning van de staat’ kunnen ze veroordeeld worden tot vijf jaar cel.

Pastor Wang is op 9 december gevangengezet. Zijn vrouw, Jiang Rong, is onder huisarrest geplaatst op een geheimgehouden plek. Een advocaat, die anoniem wenst te blijven, vertelde de South China Morning Post (SCMP) dat ze zes maanden vastgehouden kan worden. Volgens hem is de leiding van de Communistische Partij woedend op de kerk.

De elfjarige zoon van het echtpaar verblijft bij zijn oma van 73 jaar. Beiden staan onder toezicht van de politie. De moeder van Wang, Chen Yaxue, zegt tegen de SCMP: “Ze volgen ons overal. Mijn kleinzoontje is erg gespannen vanwege de constante bewaking. En hij is geschokt dat zijn ouders zijn opgepakt. Hij heeft al twee nachten niet geslapen.”

De assistent van Wang werd een paar dagen eerder, op 12 december, ook gearresteerd. Li Yingqiang was ondergedoken na de arrestaties en hij had op social media gezegd: “Zelfs als we nog maar met vijf leden zijn, zullen we blijven samenkomen. Ons geloof is echt.  In het volgen van de Heer hoort vervolging erbij.” Li’s vrouw voegde daaraan toe: “De arrestaties maakten me bang, maar dat gevoel is nu weg want we zijn voorbereid op vervolging.”

Twee dagen na de verdwijning van pastor Wang publiceerden kerkleden een brief van Wang. In de brief schrijft hij dat hij de door God aangestelde overheid respecteert. Hij veroordeelt de christenvervolging van de overheid als ‘kwaadaardig en onwettig’. Wang: “Als pastor van een Chinese kerk moet ik dit kwaad openlijk en ernstig afwijzen. Op niet gewelddadige manier zal ik burgerlijk ongehoorzaam zijn aan menselijke wetten die haaks staan op God en de Bijbel.

China staat op plaats 43 van de Ranglijst Christenvervolging. Op 16 januari 2019 verschijnt de nieuwe ranglijst.

 

Gerelateerde nieuwsberichten