Ethiopië - 10 augustus 2018

Ethiopische kerken onder vuur

Ethiopië – Verschillende kerken in Somali, een regio in Ethiopië zijn vorige week aangevallen. Ook zijn er zeker vijftien priesters vermoord. Het geweld brak uit nadat legers van verschillende politieke leiders in de regio’s Somali en Oromia met elkaar in conflict raakten.

Door het oplaaiende geweld raakten Ethiopische-orthodoxe kerken en verschillende evangelische kerken zwaar beschadigd. De bewoners van de regio zijn bang geworden. Het geweld begon op vier augustus toen politiek leiders met elkaar discussieerden over het afzetten van de president van Somali, Abdi Illey. De confrontatie tussen het leger van Illey en het Ethiopische leger resulteerde in veel geweld. Illey riep zijn leger en jongeren op om gebouwen te verwoesten.  

Het is niet de eerste keer dat er geweld plaatsvindt in Somali. Er zijn regelmatig gevechten op en rond de grens van beide regio’s. Meer dan 700 mensen zijn hierbij om het leven gekomen en meer dan een half miljoen mensen zijn ontheemd geraakt. De spanningen komen voort uit verschillende belangen. Zo is er een gewapende groep die Somali wil veranderen in een onafhankelijk land. Illey zelf wil het liefst zo lang mogelijk aan de macht blijven. Ook buurland Somalië is geïnteresseerd in de regio.

Gerelateerde nieuwsberichten