China - 09 augustus 2018

Chinese overheid onderdrukt Oeigoerse christenen

China – Sinds de Chinese overheid in 2017 begon met een zogenoemde ‘anti-terrorismecampagne’ onder islamitische minderheidsgroeperingen, zijn er zeker honderdduizend Oeigoeren en Kazachen opgepakt. Ze komen terecht in heropvoedingskampen waar ze onder zware omstandigheden weken en soms maanden moeten overleven. Onder de overwegend islamitische Oeigoeren zijn ook christenen met een moslimachtergrond.

Veel mensen zijn plotseling opgepakt en naar een onbekende locatie gebracht. Het doel van deze zuiveringsacties is om de etnische minderheidsgroepen cultureel te zuiveren van de islam. “Gevangenen worden gedwongen om Chinees te spreken en mogen niet meer in hun eigen taal praten. Ook leren ze patriottistische liederen en moeten ze hun geloof afzweren”, laat een lokale bron weten.

Een van de christenen die is opgepakt tijdens deze plotselinge arrestaties is de man van Patigul*. Patigul is nu gedwongen zelf in haar eigen inkomen te voorzien en voor haar kinderen te zorgen. Daarnaast zijn alle religieuze samenkomsten verboden. Dat maakt het voor christenen bijzonder lastig omdat ze niet meer durven samenkomen. Veel van hen voelen zich eenzaam.

* Schuilnaam

Gerelateerde nieuwsberichten