Turkije - 26 juli 2018

Voorganger Andrew Brunson niet langer in Turkse gevangenis

Turkije – De gevangenisstraf van de Amerikaanse voorganger Andrew Brunson is omgezet in huisarrest. Dit besluit van het strafhof op 25 juli, is door een leider van de Turkse Protestantse Kerk bevestigd.

Dezelfde leider gaf aan dat Brunsons vrouw diezelfde dag naar de gevangenis is gegaan. Ze wilde ervoor zorgen dat het strafrechtelijke besluit zo spoedig mogelijk werd afgeleverd. Ook Aykan Erdemir, voormalig Turks parlementslid, bevestigt dat Brunson de volgende hoorzitting van 12 oktober in huisarrest mag afwachten.

De Turkse krant Hurriyet schrijft dat de rechtbank ook heeft besloten dat Brunson Turkije niet mag verlaten. Een week eerder had hetzelfde strafhof een verzoek om Brunsons vrijlating verworpen. Volgens persbureau Reuters, zei pastor Brunson na de hoorzitting op 18 juli: “Het is erg moeilijk om in de gevangenis te blijven en gescheiden te zijn van mijn vrouw en kinderen.”

Lijden in Jezus’ naam
Brunson: “Er is geen concreet bewijs tegen mij. De discipelen van Jezus leden in Zijn naam, nu is het mijn beurt. Ik ben een onschuldig mens, op al deze aanklachten. Ik verwerp ze. Ik weet waarom ik hier ben. Ik ben hier om te lijden in Jezus’ naam.”

Het strafhof luisterde op 18 juli naar het betoog van vier getuigen. Drie van de aanklager en één van de verdediging. Bijna twee uur lang getuigden voormalige gemeenteleden tegen pastor Brunson. Hun beschuldigingen waren vaag en ongefundeerd. Toen de rechter aan Brunson vroeg te reageren, zei hij: “Mijn geloof leert me te vergeven, dus ik vergeef degenen die tegen mij hebben getuigd.”

35 jaar gevangenisstraf
Als voorganger Brunson schuldig wordt bevonden, belandt hij mogelijk voor 35 jaar in de gevangenis. Andrew Brunson woont al 23 jaar in Turkije en komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Hij is voorganger van een kleine kerk in de Turkse stad Izmir.

Twee jaar geleden belandde Brunson in de gevangenis. Hij wordt beschuldigd van terrorisme, spionageactiviteiten en banden met de Gülen-beweging. Volgens de Turkse overheid zit deze beweging achter de mislukte staatsgreep die in juli 2016 plaatsvond.

Gerelateerde nieuwsberichten