Turkije - 28 november 2017

Kerk beschadigd in Turkije


Turkije – Een kerk in Zuidoost-Turkije is afgelopen vrijdag door een vandaal beschadigd. De man gooide een steen door het raam en vluchtte vervolgens te voet. Beveiligingscamera’s filmden het, waardoor de politie de verdachte gemakkelijk kon opsporen.

De kerk plaatste een bericht op het gebroken glas: “Zegent degenen, die u vervloeken, en bidt voor degenen, die u geweld doen. – Jezus Christus.” De tekst, afkomstig uit Lucas 6:28, is zichtbaar voor voorbijgangers. Op deze manier worden de woorden van de Here Jezus in de praktijk gebracht. De voorganger van de kerk legt uit: “Dit is een kans om te leven uit geloof en te reageren met liefde en vergeving.” 

Twee dagen voordat de kerk werd beschadigd, werden dertien huizen bestempeld met een grote ‘X’ op de deuren. Het ging om huizen van aanhangers van het aletivisme, een stroming in de islam met meer dan 20 miljoen aanhangers in Turkije. Deze gebeurtenis wordt in verband gebracht met de aanval op de kerk, maar hier zijn geen concrete aanwijzingen voor.

Volgens parlementariër Veli Agbaba is het belangrijk de schuldigen van beide aanvallen te berechten. “Als ze ongestraft blijven, zullen dit soort aanvallen doorgaan. Ze moeten zich voor de rechtbank verantwoorden.”

De gebeurtenissen doen denken aan de situatie tijdens de mislukte coup in juli 2016. Toen braken verschillende vandalen ramen van de kerk en werden ook de alevieten aangevallen. Deze vandalen zijn tot op heden niet gevonden. Sinds de couppoging is christenvervolging toegenomen en is er meer controle op kerken vanuit de overheid.

Turkije staat op plaats nummer 37 van de Ranglijst Christenvervolging.

Gerelateerde nieuwsberichten