China - 08 november 2017

China zet honderden Zuid-Koreaanse zendelingen het land uit

China – Honderden Zuid-Koreaanse christenen en kerkleiders zijn de laatste drie jaar teruggestuurd naar hun thuisland. Drie regionale overheden in Noordoost-China perken religieuze activiteiten in met nieuwe wetgeving.

Naar schatting zijn er 1.000 Zuid-Koreaanse zendelingen in China. Ze werken in het noordoosten van het land en hun vertrek heeft geleid tot gesloten kerken en verlaten dorpen. In Changchun, de hoofdstad van de Jilin provincie, zijn sinds begin oktober geen Zuid-Koreaanse kerken meer.

Eerder dit jaar werden 32 zendelingen weggestuurd uit de Yanji regio vlakbij de Noord-Koreaanse grens. Ambtenaren in de drie provincies Liaoning, Jilin en Heilongjiang geven aan dat de Zuid-Koreanen ervan verdacht worden dat ze Noord-Koreaanse vluchtelingen helpen. 

De China Christian Council en de Driezelfkerk verwelkomen de nieuwe wetgeving op religie. “Het garandeert dat het Chinese nationalisme en het Christendom samen op gaan”. De nieuwe wetten worden op 1 februari 2018 van kracht.

President Xi Jinping hield op 18 oktober een toespraak waarin hij zei: “De regering hanteert als principe dat religies in China Chinees van aard moeten zijn. Religies krijgen begeleiding zodat ze zich aanpassen aan de socialistische maatschappij.”

Gerelateerde nieuwsberichten