Kazachstan - 12 september 2017

Eredienstverbod Kazachse kerk

Kazachstan – De protestantse kerk Nieuw Leven in Oskemen kreeg op 18 augustus een boete en een verbod van drie maanden om een eredienst te houden. Leden van de kerk hadden tijdens een zomerkamp christelijke liederen gezongen. De kerk is in beroep gegaan.

Eerder kreeg de protestantse kerk Levensbron in Almaty een soortgelijk verbod. Van april tot juli mochten ze niet samenkomen omdat ze een keer de samenkomst niet in hun gebouw hadden gehouden.

Bij een eerste overtreding krijgt een kerk in Kazachstan een boete en een verbod van drie maanden om een eredienst te houden. Bij een tweede overtreding volgt een hogere boete en een permanent verbod op het houden van een kerkdienst.

Het Kazachse parlement buigt zich de komende weken over aanpassingen in de Wet op Religie. Deze aanpassingen houden in dat een kerk zelfs een definitief verbod op eredienst kan krijgen na één overtreding. Baptistenkerken in het land weigeren zich te registreren en hebben constant te maken met invallen, boetes, inbeslagnames en verboden om te reizen.

Gerelateerde nieuwsberichten