Bangladesh - 26 oktober 2016

'Tegen alle weerstand in, houden ze vol'

 

Ermelo − Ruud Kraan, directeur van Open Doors Nederland, reisde voor zijn organisatie naar Myanmar en Bangladesh. Hij ontmoette daar lokale kerkleiders en sprak op een bijeenkomst van vijfhonderd pastors. “Ik ben erg onder de indruk van de volharding van christenen in Myanmar.”

Kraan hoorde veel getuigenissen van pastors in Myanmar, waar 4 procent van de bevolking christen is: “Soms ging het om erg schrijnende gevallen, met name als het bekeerlingen vanuit het boeddhisme betrof. Denk aan discriminatie, mishandeling, het platbranden van huizen en verdreven worden door eigen familie. En dan heb ik niet eens de gebieden bezocht waar de christenen het zwaarst lijden om hun geloof.”

Vanuit Myanmar trok Kraan naar Bangladesh. In dat land gelooft minder dan 1 procent van de inwoners in Jezus Christus. Kraan: “De kerk bestaat in Bangladesh uit traditionele denominaties en moslimbekeerlingen. Dat laatste deel groeit het hardst en ondervindt de meeste weerstand. Christenen worden in dat geval echt met de dood bedreigd en soms vermoord. Er heerst in Bangladesh ook veel onrust en angst voor aanslagen van IS.”

“In Bangladesh sprak ik voor een groep van vijfhonderd kerkleiders. Naderhand kwamen mensen naar me toe om te zeggen hoeveel aantekeningen ze hadden gemaakt en dat het leek alsof alles over hen ging. Als een spons namen ze mijn woorden op. Heel bijzonder.”

Kraan is het meest onder de indruk van de volharding van christenen in Myanmar: “Tegen alle weerstand in, houden ze vol. Hun diepgewortelde geloof verbindt hen met Christus en met elkaar waardoor er gemeenschappen ontstaan die veel gelijkenis vertonen met de eerste christengemeente uit Handelingen. Ze dienen de Here God en reiken uit naar hun naasten; bijvoorbeeld door de opvang van mensen die vluchten voor lokale conflicten.”

 

Gerelateerde nieuwsberichten