Kazachstan - 23 oktober 2015

Kazachstan: Kerk gesloten, voorganger blijft hoop houden

Sinds 2012 is het in Kazachstan verboden religieuze activiteiten te organiseren in gebouwen die hiervoor niet geregistreerd zijn. In 2014 werden er strenge controles uitgevoerd bij religieuze organisaties. De Presbyteriaanse kerk in de stad Almaty moest per direct alle religieuze activiteiten staken. Voorganger Azim ziet zijn kerk uiteenvallen, maar is hoopvol.

Azim was nog maar 24 toen hij voorganger van de Presbyteriaanse kerk werd. Hij behoorde tot één van de jongste voorgangers in Kazachstan. Azim zette zich voor de volle honderd procent in voor zijn gemeente, maar zag de ooit volle kerk slinken. Hij voelde zich verlaten en alleen.

Twaalf jaar later, op 36-jarige leeftijd, moet hij van de autoriteiten zijn kerk sluiten. Azim: “Buren hadden geklaagd over de kerk, omdat de kerk volgens hen ingaat tegen het geloof van hun voorouders, tradities en nationale waarden." Het gebouw mag voorlopig niet worden gebruikt voor religieuze bijeenkomsten. Ook al zijn vrijwel alle activiteiten gestopt, Azim is nog altijd voorganger van dezelfde gemeente. Samen met zo’n dertig kerkleden proberen ze de problemen met de vergunning op te lossen. In Kazachstan kan zo’n proces jaren duren.

Azim geeft niet op, integendeel. “Duizenden mensen vanuit de hele wereld bidden voor onze situatie. Dit maakt me dankbaar. Alles heeft een bedoeling, vervolging maakt de kerk sterker, dat weet ik uit de geschiedenis. Vandaag is een zeer belangrijk punt voor de kerk in Kazachstan. We moeten nu op onze knieën blijven, het verwachten van de Here God en ons niet laten afleiden door de omstandigheden en moeilijkheden.” De voorganger vraagt u om te volharden in gebed. “Moedig ons aan, bid voor mijn kerk, voor de christenen hier en voor mijn gezin.”

Kazachstan staat op plek 42 van de Ranglijst Christenvervolging. De dictatoriale regering van Kazachstan voert steeds nieuwe wetgeving in die hen nog meer ruimte biedt om mensenrechten te negeren en godsdienstvrijheid in te perken. Christenen worden vaak overvallen, bedreigd, gearresteerd en krijgen boetes opgelegd.

  • Dank de Here God voor de inzet van Azim, bid dat hij op Jezus Christus blijft vertrouwen.
  • Bid dat de kerk in Kazachstan blijft bestaan en bid dat christenen manieren vinden om elkaar te ontmoeten. Bid voor groei in het geloof.
  • Bid dat er een vergunning wordt gegeven aan de Presbyteriaanse kerk, zodat er weer samenkomsten kunnen worden georganiseerd.

Gerelateerde nieuwsberichten