Centraal-Afrikaanse Republiek - 05 december 2014

Pastor CAR vraagt hulp aan westerse leiders

Centraal-Afrikaanse Republiek – Pastor Jean-Marc uit de Centraal-Afrikaanse Republiek vraagt het Westen om steun. Hij wil dat zijn landgenoten leren hoe ze kunnen bouwen aan een eerlijke maatschappij. En hoe ze met behulp van microkredieten kunnen werken aan wederopbouw.

Pastor Jean-Marc en zijn kerk kregen te maken met aanvallen van Séléka-rebellen in de hoofdstad Bangui en vingen vervolgens honderden mensen op. Uit zijn verhaal blijkt opnieuw hoe het land totaal uiteengevallen is. “De kerk is op dit moment het enige dat onze samenleving verbindt”, vertelt hij. “Er is geen overheid, geen politie, geen recht.”

Hij gelooft dat microkredieten een belangrijke rol kunnen spelen in de wederopbouw van zijn land. Daarvoor vraagt hij westerse leiders om hulp. “Want wij weten niet hoe het moet. Laat jullie leiders komen en leer onze wereldse leiders hoe je een eerlijke maatschappij opbouwt.”

Sinds de opstand van de Séléka-rebellen in 2012 worden christenen in de Centraal-Afrikaanse Republiek hevig vervolgd. “Dat hadden we nog nooit meegemaakt. Wij waren als christenen immers in de meerderheid. Wanneer we hoorden over christenvervolging in buurlanden, bleef het ver van ons bed.” Daarom vraagt pastor Jean-Marc of het Westen hun voorgangers wil leren omgaan met vervolging.

De kerk van pastor Jean-Marc functioneert nu als opvangplaats en locatie waar traumacounseling wordt gegeven. “We hebben mensen die voorheen uit wraakgevoelens voor Séléka bij de anti-Balaka vochten, geleerd hoe ze moeten leven zonder wraak te nemen. We helpen duizenden verkrachte vrouwen met het verwerken van hun trauma’s. Ook mannen en kinderen helpen we met het verwerken van de verschrikkelijke dingen die ze hebben meegemaakt.”

Lees het levensverhaal van pastor Jean Marc

Gerelateerde nieuwsberichten