Soedan - 29 juni 2012

Soedan sloopt twee kerkgebouwen Khartoem

Soedan – Soedanese autoriteiten hebben in de hoofdstad Khartoem een protestantse en een katholieke kerk met de grond gelijk gemaakt. Volgens de autoriteiten zijn de gebouwen niet meer nuttig, omdat Zuid-Soedanese christenen die de kerken gebruiken zouden zijn vertrokken naar Zuid-Soedan. Een paar dagen eerder legden de autoriteiten al beslag op drie katholieke scholen.

Zonder aankondiging richtten bulldozers, gestuurd door de autoriteiten, zware vernielingen aan bij de twee kerkgebouwen. Twee meisjes en een jongen die foto’s namen van de sloop werden opgepakt. Ze kwamen diezelfde dag wel weer vrij.

Volgens voorgangers van de gemeenten is de vervolging van christenen in het islamitische Soedan toegenomen sinds de afscheiding van Zuid-Soedan in juli 2011. “De regering wil alle kerken weg hebben uit Khartoem”, zegt een bron van het Amerikaanse persbureau Compass Direct. “Vertel kerken, alle kerken, te bidden voor de Kerk in Soedan.”

Volgens de autoriteiten worden de kerken alleen gebruikt door Zuid-Soedanese christenen. In werkelijkheid hebben de kerken helemaal geen band met Zuid-Soedan, de bisschop is zelfs een Soedanees. De sloop van de kerkgebouwen staat niet op zichzelf. Een aantal dagen voor de sloop van de twee kerkgebouwen werd beslag gelegd op drie  katholieke scholen, omdat officiële toestemming voor het bestaan van die scholen was ingetrokken. Om dezelfde reden als bij de kerken: de relatie met Zuid-Soedan.

“De president zei dat hij van Soedan een islamitische staat zou maken als Zuid-Soedan onafhankelijk zou worden. Het lijkt erop dat hij dat voornemen nu aan het uitvoeren is”, reageert bisschop Ezekiel Kondo op de gebeurtenissen.

Gerelateerde nieuwsberichten