Laos - 26 juni 2012

Laos voert druk op christenen op

Laos – Laos voert de druk op christenen op. Dat blijkt uit verschillende incidenten tegen christenen, geregistreerd door een mensenrechtenorganisatie die zich inzet voor de vrijheid van godsdienst in Laos. Eerder deze maand arresteerde de politie twee Laotiaanse en twee Thaise christenen in de provincie Luang Namtha. Ook werden twee veiligheidsbeambten ontslagen omdat ze christen waren geworden en werd begin juni een pastor gearresteerd.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de twee Laotiaanse en de twee Thaise christenen gearresteerd omdat ze ‘het christelijk geloof verspreiden zonder officiële toestemming’. “Ironisch, want het is erg onwaarschijnlijk dat Laotiaanse autoriteiten iemand ooit toestemming zullen geven over hun christelijk geloof te vertellen”, zegt een bron van de mensenrechtenorganisatie.

De Thaise christenen zijn twee broers, Jonasa en Phathakorn Wiwatdamrong. Ze werden gezien door een buurtbewoner terwijl ze in een huis waren en uitleg gaven over de Bijbel. De buurtbewoner schakelde de politie in, waarna agenten een inval deden. De paspoorten van de broers werden in beslag genomen, evenals een aantal christelijke boeken en cd’s. De broers werden direct overgebracht naar een provinciale gevangenis, samen met de twee christenen bij wie ze op bezoek waren. Normaal gesproken zouden ze pas na 36 uur in voorarrest daar naartoe gebracht worden.

Het lijkt er volgens de Laotiaanse mensenrechtenorganisatie op dat autoriteiten er alles aan doen het christendom uit de provincie Luang Namtha te verdrijven. Begin juni werd een 53-jarige pastor gevangen gezet, omdat door zijn getuigenis mensen tot geloof in Christus kwamen.

In een andere provincie van Laos, Savannakhet, werden deze maand twee veiligheidsbeambten ontslagen omdat ze zich hadden bekeerd tot het christendom. Ook familieleden van de mannen bekeerden zich. Het dorpshoofd lichtte daarop de politie in, maar het hoofd van de politie liet weten dat de mannen het recht hadden zelf hun godsdienst te kiezen. Het dorpshoofd liet het er niet bij zitten en schakelde de districtsbevelhebber van het leger in. Die zette de twee christenen uit hun functie en nam hun vuurwapens in beslag.

Gerelateerde nieuwsberichten