Mojtaba wist wat hem te wachten stond, toen hij in 2012 gearresteerd werd voor het leiden van een huiskerk: dit keer zou hij niet wegkomen met een voorwaardelijke straf. Hij werd opgesloten en zat drie jaar tussen mensen die ernstige misdaden op hun geweten hadden, zoals moord. Mojtaba was doodsbang, totdat God juist daar, in de gevangenis, deuren opende voor het evangelie. “Ik heb geen moment gebeden voor vrijlating.”

In 2009 werd Mojtaba Hosseini (Iran) voor het eerst gearresteerd. Het feit dat hij van moslim christen was geworden, is voor de streng-islamitische wetgeving van Iran genoeg om hem ter dood te veroordelen. Gelukkig wordt de doodstraf zelden opgelegd. Mojtaba werd zelfs weer vrijgelaten. Maar hij wist dat het een volgende keer anders zou gaan. Toch ging hij door met zijn werk voor de kerk.

Gevangen gezet

Drie jaar later volgde de tweede arrestatie. “Op een koude winterdag viel de politie binnen tijdens een dienst. Het was verschrikkelijk. De kinderen huilden, terwijl agenten tegen hun ouders stonden te schreeuwen. Samen met andere leiders werd ik van de rest gescheiden en gevangen gezet.”

‘Het wordt tijd dat je Mijn Woord met hen deelt’

Mojtaba was doodsbang en erg verdrietig. Hij durfde niemand te vertrouwen en realiseerde zich daardoor dat hij in alles afhankelijk is van de Here God. “Dus ik bad. Meer kon ik niet doen. Eerst vroeg ik om vergeving. Ik dacht dat God me in de gevangenis had gebracht als straf voor fouten die ik gemaakt had. Maar Hij zei tegen me: ‘Het gaat niet om jou, Mojtaba. Het gaat om Mij. Kijk eens om je heen.’ En ik zag dat de mensen om mij heen, die de ergste misdaden hadden gepleegd, arm en eenzaam waren. ‘Het wordt tijd dat je Mijn Woord met hen deelt, dat je Mijzelf met hen deelt’, zei God.”

Imam

Toen hij medegevangenen het evangelie vertelde, vroegen sommige of hij met ze wilde bidden. Een aantal kwam tot geloof. Mojtaba wilde ze graag meer vertellen over de Bijbel, maar het leek onmogelijk om een exemplaar binnen de gevangenismuren te krijgen. Toch voorzag God ook daarin. Uitgerekend de imam die regelmatig in de gevangenis kwam, raakte zo onder de indruk van de toewijding van de gevangen christenen dat hij besloot te helpen. Hoe dat ging, vertelde Mojtaba tijdens op 9 november 2019 tijdens de Open Doors-dag waar hij aanwezig was als gastspreker.

LEES DEEL 2 VAN MOJTABA'S VERHAAL